111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български

Над 111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес. 

В 8 часа в близо 1000 училища в страната започна първото национално външно оценяване по български език и литература след 10 клас. Очаква се на него да се явят над  51 000 ученици. Изпитът ще продължи до 9,30 ч. Той  трябваше да се проведе за първи път през миналата учебна година, но заради пандемията бе отменен. 

Малко преди 8 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант номер 1 за външното оценяване по български език на седмокласниците. Изпитът ще започне в 9 ч. и ще продължи до 11.30 ч. Той ще се проведе в 1700 училища и ще обхване близо 60 000 ученици. 

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност. Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от 10 деца. Подготвени са и помещения за карантинирани ученици.

Изпитът в 7 клас е в две части и е с продължителност 150 минути. Десетокласниците ще имат 90 минути за работа.

Учениците ще могат да ползват химикалка с черно мастило, молив и гума. Те ще могат да напуснат изпитната залата и училищната сграда след първите 60 минути след началото на изпита, в случай, че са приключили и че са предали изпитната си работа.

В петък за седмокласниците и десетокласниците предстои национално външно оценяване по математика. 

Срокът за обявяването на резултатите от всички изпити  е 28 юни. 

Материалът 111 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на национално външно оценяване по български е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search