Ансамбъл MYX’D и композиторът Асен Аврамов градят заедно “театър на звука”

„В тишината“ е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл „MYX’D“. Акцентът в творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Сценичната интерпретация е допълнена от светлинен и звуков дизайн в търсене на многостранно сетивно изживяване за публиката.

Ансамбъл MYX’DТеатрална работилница „Сфумато“ вече има репутацията на експериментаторска сцена, но главно в сферата на театралното изкуство. Представянето на музикално събитие в „Сфумато“ дава възможност на редовната публика на театралната работилница да се идентифицира с изкуството по нов начин и да се запознае отблизо с творческата дейност на новосъздадения ансамбъл „MYX’D“.

„MYX’D“ е камерен ансамбъл, ориентиран към съвременната музика. Музикантите от състава: цигуларите Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов, кларнетистът Димитър Московски, виолончелистът Кристиян Чернев и пианистът Мирослав Георгиев изповядват философията, че да служиш на музиката означава да я споделяш с много хора. Обединени от идеята да създават уникални преживявания за своите слушатели, членовете на „MYX’D“ целят да поднесат класическата музика по спонтанен и интригуващ за възприятията на съвременния човек начин. 

Асен АврамовСпециално за квинтета композиторът Асен Аврамов, когото познаваме най-вече като един от най-високоценените театрални композитори у нас, създава творбата си “В тишината”, вдъхновен от музикантите и мотивиран от особеното време, в което живеем – на безспирно движение, шум и силно замърсена обкръжаваща среда. На 15 юни музикалният мултимедиен спектакъл беше представен премиерно в театрална работилница “Сфумато” и със стрийминг в интернет. Надеждите на екипа са “В тишината” да има и още срещи с публиката през новия творчески сезон. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ и Столична община – Столична програма “Култура”.

В предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт” Смиляна Лозанова и Асен Аврамов разказаха за работата си по проекта. Чуйте в звуковия файл. 

Материалът Ансамбъл MYX’D и композиторът Асен Аврамов градят заедно “театър на звука” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search