Апостолос Мангириадис: Има основа за диалог между Турция и Гърция, но различията са огромни

Желанието на Анкара, която има редица отворени фронтове и в последно време е икономически разклатена, е да изгради положителен образ пред Запада и да подобри отношенията си с него. Това минава през изглаждането на отношенията с Гърция. Прогнозата ми е, че няма да видим горещо лято. Няма да видим проучвателни кораби в Егейско море и в Източното Средиземноморие. Това обаче не важи за Кипър. Мисля, че Ердоган ще продължи с провокациите там. Планирал е посещение около 20 юли (на тази дата през 1974 г. въоръжените сили на Турция дебаркират в северната част на острова). Ердоган ще продължи да настоява и да защитава твърдата си позиция за решението “две държави”, като ще продължи да показва, че Турция има реални интереси в региона”. Това коментира пред БНР гръцкият журналист от телевизия “Скай” Апостолос Мангириадис. 

“Първа стъпка към спокойно лято”. Така звучаха коментарите в гръцките медии след срещата между премиера на страната Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Ердоган. Двамата лидери разговаряха тет-а-тет по време на форума на НАТО в Брюксел. Това е първата им среща от година и половина. От десетилетия отношенията между Гърция и Турция са белязани от редица спорове. Миналото лято градусът на напрежението се покачи драстично заради спорове за морските територии в Източното Средиемноморие пред бреговете на Кипър, където Анкара извършва сондажи за нефт и газ. Почти се стигна до сблъсък между гръцки и турски военни кораби.

Две седмици преди разговорите между Мицотакис и Ердоган дипломат номер едно на Анкара посети Гърция. Мевлют Чавушоглу се срещна с гръцкия си колега Никос Дендиас и с премиера Мицотакис. Дендиас призна за диаметрални различия в позициите на двете страни по актуални въпроси. А Чавушоглу разгневи официална Атина с частното си посещение в гръцката североизточна област Тракия, където се срещна с представители на мюсюлманското малцинство в страната. 

Според журналиста при срещата Мицотакис – Ердоган се е забелязала основа за диалог: 

“Важен знак, който заслужава да отбележим, е, че дипломатическите съветници на двамата лидери Ибрахим Калин и Елени Сурани разговаряха помежду си. Външните министри – Дендиас и Чавушоглу също са в интензивен контакт през последните два месеца. Има поле за поддържане на двустранните връзки и политическа комуникация, както и почва за изграждане на доверие. Но всичко това е единствено в полето на диалога. Както коментираха и в Анкара, и в Атина – за предпочитане е да разговаряш, отколкото да не можеш да разговаряш и да не можеш в случаи на криза да се обадиш по телефона. Това е положителният елемент от срещата. Отрицателният е, че въпреки наличието на комуникация – различията в позициите на двете страни са огромни. Гърция твърди, че районът на Източното Средиземноморие, където бяха започнати сондажи за газ, е в изключителната морска икономическа зона на Кипър. Турция от своя страна оспорва статута на гръцки острови в Егейско море и иска тяхната демилитаризация. Поставя и въпроси за мюсюлманското малцинство в Тракия. С течение на времето постоянно вкарва нови и нови теми в дневния ред на двустранните отношения. Остават проблемите между Анкара и Атина с нарушаването на водното пространство, а с въздушното това се случва почти всеки ден. Изводът е че, има основа за диалог, но различията са огромни. Не мога да кажа каква крачка може да бъде направена, за да има сближаване между двете страни”. 

В предаването “Събота 150” Мангириадис изрази мнение, че за Гърция – Турция е най-големият проблем, но Турция не гледа по този начин на своята съседка

“Турция се възприема като периферна сила. Като държава с най-голямото влияние в региона. Отношенията на Анкара с Вашингтон обаче са на най-ниското си ниво от Втората световна война. Причината е решението на Турция да купи руските зенитно-ракетни комплекси С-400, което подразни Съединените щати и доведе до серия от събития, които се отразиха на турско-американското сътрудничество. Турция има проблеми и с Европейския съюз заради своята активна външна политика. Анкара се опитва да има водеща роля в Средиземноморието, има войски в Либия и в много други страни. Всичко това създава мозайка от проблеми, което води до това, Западът да се притеснява от нейното поведение. Същевременно Западът не иска да загуби Турция като съюзник, защото тя е важна в борбата срещу проблемни режими и държави по света. Всичко това създава сериозни трудности. Ако включим и гръцко-турските отношения, се получава една експлозивна смес. Затова Западът праща категорични послания към Турция, че не трябва да си играе с огъня, особено във връзка с отношенията ѝ с Гърция. Защото Гърция е член на НАТО и на Европейския съюз. Това означава, че една провокация или сблъсък между Атина и Анкара, ще ангажира Запада да се намеси”.

Гръцкият журналист изрази оптимизъм за нормализиране на отношенията между Гърция и Турция

“Това е трудна мрежа от проблеми. Историята може да ни разделя, но географията ни обединява. Това означава, че през един период от стотици години се е доказало, че двете страни могат да съжителстват. Ако следваме международното право, можем да отнесем проблема с морската зона до Международния наказателен съд в Хага и да се намери някакъв компромис. За това обаче ще минат години, няма да стане от днес за утре. Но мисля, че след известно време двете страни ще успеят да постигнат някакъв баланс и решение. Не е 100% сигурно, но не мисля, че има друг път. Пак казвам – ще минат години, но друго решение няма. Алтернативата би била нещо катастрофално и за двете страни”. 

Интервюто с Апостолос Мангириадис можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът Апостолос Мангириадис: Има основа за диалог между Турция и Гърция, но различията са огромни е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search