България е 53-та сред 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г.

България се нареди на 53-то място от 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 година.

Според изследването на Института за развитие на управлението в Швейцария през последните 12 години българската икономика продължава да расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал.

Тази година страната ни бележи спад с пет позиции в световната класация за конкурентоспособност в сравнение с 2020-а и с 15 позиции в сравнение с 2009 година, когато България заема 38-о място.

Така българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, но по-притеснителен е фактът, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. А възможността за осъществяване на реформи и бърз икономически напредък се ограничава допълнително.

Според доклада основните предизвикателства и слабости пред конкурентоспособността са политическата нестабилност и бавният темп на ваксинация срещу Covid-19, ограниченият достъп до електронно управление, бавният енергиен преход и високите енергийни разходи на бизнеса, изоставащото качество на университетското образование, ниските разходи за научно-изследователска и развойна дейност.

И още – траен остава и проблемът с корупцията, прогнозира се спад на заетостта и доходите.

Материалът България е 53-та сред 64 страни в Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г. е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search