България и Румъния с достъп “за четене” до шенгенската информационна система

Европейската комисия дава достъп от юли на България и Румъния към визовата информационна система, но само за четене. Става дума за базата данни, свързваща граничните полицаи на външните граници на ЕС с консулствата на страните-членки по света.

Това означава, че двете страни ще имат достъп до информацията в системата, но няма да могат да вкарват информация в нея. От Комисията поясняват, че това се случва, след като двете страни са приключили успешно серии от технически тестове, необходими за свързване със системата. 

Достъпът позволява на България и Румъния да виждат визовата история на кандидата, което ще улесни процедурата по кандидатстване за виза. 

Той ще даде възможност на граничните полицаи на двете страни да проверяват валидността и автентичността на Шенгенските визи, издавани от други страни-членки, според заложените данни в системата, което пък ще позволи да се избегнат измамите и в борбата срещу тероризма и сериозните престъпления.

Достъпът до четене на системата ще е необходим за България и Румъния, за да управляват системата за влизане и излизане, която се очаква да бъде задействана през първата половина на следващата година.

От Комисията поясняват, че двете страни ще получат пълен достъп до системата, след като бъдат изцяло интегрирани към Шенген. Комисията отново повтори призива си към Съвета да предприеме необходимите стъпки в тази насока.

Материалът България и Румъния с достъп “за четене” до шенгенската информационна система е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search