България ще търси от Гърция по 90 000 евро на ден, ако интерконекторът не е готов до края на годината

Енергийният министър Андрей Живков е предупредил гръцката компания “Авакс”, която строи българо-гръцката газова връзка, че ако проектът не е готов до края на годината, страната ни ще търси компенсации в размер на 90 хиляди евро на ден.

“Работи се, но има притеснителни неща, които установихме – очаквани забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода. Написано е едно писмо до изпълнителната компания “Авакс”, където заявяваме, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен и, ако това не се случи, ние ще пристъпим към усвояване на обезщетенията по договора, които са в размер на 90 000 евро на ден”.

Андрей Живков каза още, че проектът „Балкански поток“ не е финансово издържан. Той припомни, че България се е отказала от 1 милиард и 350 милиона лева приходи от транзит за 10 години, а същевременно „Булгартрансгаз“ е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта.

Материалът България ще търси от Гърция по 90 000 евро на ден, ако интерконекторът не е готов до края на годината е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search