Безпрепятствено ли ще бъде парламентарното битие на Пеевски

В началото на юни доклад на Държавния департамент на САЩ наложи санкции на шестима българи. Сред тях бяха Делян Пеевски и Васил Божков, както и юридически лица, свързани с тях.  Причината – участието им в корупция в България. Преди дни името на Пеевски, заедно с това на бившия външен министър Николай Младенов, изплува и в разследването „Пандора пейпърс“. То пък извади наяве банкови сметки в офшорни зони, които не са декларирани. С днешна дата Пеевски е кандидат за депутат, водач на две листи.

Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ предвиждат всички активи и собственост в САЩ на споменатите в доклада да бъдат блокирани, освен това се забранява на американски граждани да извършват трансакции с тях и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги.

Прокуратурата започна проверка срещу лицата, посочени в доклада, а с решение на Министерския съвет беше публикуван списък с физически и юридически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. Идеята на служебния кабинет беше да се блокира възможността държавни структури да бъдат засегнати от санкциите.

Завръщането в политиката като водач на две листи – във Велико Търново и Благоевград, гарантира на Делян Пеевски влизане в законодателния орган на страната. Пеевски отрича да е участвал в корупционни схеми и в позиция, изпратена до медиите, твърди, че за дискредитирането му е допринесъл  цитирам „ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти“. Партията му – ДПС, се солидаризира с него и иска доказателства за неговата евентуална виновност от американските власти.

За разлика от Пеевски другото знаково лице в доклада – Васил Божков, е все така в изгнание в Дубай, а партията му „Българско лято“ не беше допусната до участие в парламентарните избори, тъй като не представи актуална банкова сметка според изискванията на Изборния кодекс. А не представи, тъй като „Българско лято“ е изрично спомената в доклада. ДПС обаче не е. Според юриста и вече депутат в два парламента адвокат Хаджигенов това е необяснимо.

Конституционалистът Наталия Киселова е категорична – няма пречки Пеевски да е кандидат и да бъде избран за депутат. Депутатският имунитет, който би придобил, не го прави недосегаем, твърди Хаджигенов, който дори вижда и положителни страни в кандидатирането му: Но доц. Киселова допуска, че депутатското битие на Пеевски не би било безоблачн.

Нейни колеги вече изказаха предположение, че е възможно да се стигне до сезиране на КС за евентуална несъвместимост , тъй като като народен представител Пеевски ще участва в приемането на закони, включително и ако правосъдното министерство внесе подготвяния законопроект за уреждане на последиците от закона „Магнитски“. Дотогава няма пречка той да заеме ръководен пост в парламентарната си група.

Още по темата в звуковия файл.

Материалът Безпрепятствено ли ще бъде парламентарното битие на Пеевски е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search