Биологични средства за растителна защита срещу Плодов червей

Срещу първото поколение на ябълков плодов червей се пръска, когато плодовете са с големина на лешник и още едно към средата на Юни. Срещу второто поколение на плодовия червей се пръска през Юли.

Доматени растения се използват за борба с листните въшки, плодовите червеи и ларвите на пеперудите при овощните и зеленчуковите култури. Нарязват се на ситно 1 кг доматени растения и се накисват в 1,5 л вода. След 1 час извлекът се прецежда, разрежда се със 7 л вода и се прибавят 5 мл течен сапун.

Обикновен пелин за борба с ларви на плодовите червеи, акарите, листогризещите гъсеници и зелевия молец. Набрана по време на цъфтежа 2,5-3 кг свежа растителна маса или 800 гр сушен пелин се накисва в 10 л вода за 24 часа, след което се вари 30 минути. Разтворът се прецежда, преди пръскане се разрежда с вода в съотношение 1:1 и към него се прибавят 10-15 мл течен сапун.

Чемерика за борба с ябълковия плодов червей, гъсеници, малинов бръмбар, ягодов хоботник, люцернов листояд и други. Прилагат се надземните части, събрани през вегетацията и корените, добити през есента. Растенията след смилане могат да се използват за напрашване на нападнатите култури. Биха могли да се използват 1 кг сурови растения, 500 г полусухи, 250 г сухи или 100 г корени. Заливат се с 10 л вода и се оставят да престоят 48 часа. Отварата се приготвя от същите количества растителни материали, които се залива с 10 л хладка вода. Оставя се да кисне за 3-4 часа, след което се вари 30 минути.

Черен бъз срещу педомерка, акари и сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
Жълтите ленти с не залепващо лепило предпазват черешите от черешовата муха. Поставят се от южната страна, в клоните на дърветата в определено отношение спрямо короната. Черешовата муха се привлича от жълтия цвят и мухата залепва за листа.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search