Биологични средства за растителна защита срещу Плодов червей

Срещу първото поколение на ябълков плодов червей се пръска, когато плодовете са с големина на лешник и още едно към средата на Юни. Срещу второто поколение на плодовия червей се пръска през Юли.

Доматени растения се използват за борба с листните въшки, плодовите червеи и ларвите на пеперудите при овощните и зеленчуковите култури. Нарязват се на ситно 1 кг доматени растения и се накисват в 1,5 л вода. След 1 час извлекът се прецежда, разрежда се със 7 л вода и се прибавят 5 мл течен сапун.

Обикновен пелин за борба с ларви на плодовите червеи, акарите, листогризещите гъсеници и зелевия молец. Набрана по време на цъфтежа 2,5-3 кг свежа растителна маса или 800 гр сушен пелин се накисва в 10 л вода за 24 часа, след което се вари 30 минути. Разтворът се прецежда, преди пръскане се разрежда с вода в съотношение 1:1 и към него се прибавят 10-15 мл течен сапун.

Чемерика за борба с ябълковия плодов червей, гъсеници, малинов бръмбар, ягодов хоботник, люцернов листояд и други. Прилагат се надземните части, събрани през вегетацията и корените, добити през есента. Растенията след смилане могат да се използват за напрашване на нападнатите култури. Биха могли да се използват 1 кг сурови растения, 500 г полусухи, 250 г сухи или 100 г корени. Заливат се с 10 л вода и се оставят да престоят 48 часа. Отварата се приготвя от същите количества растителни материали, които се залива с 10 л хладка вода. Оставя се да кисне за 3-4 часа, след което се вари 30 минути.

Черен бъз срещу педомерка, акари и сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
Жълтите ленти с не залепващо лепило предпазват черешите от черешовата муха. Поставят се от южната страна, в клоните на дърветата в определено отношение спрямо короната. Черешовата муха се привлича от жълтия цвят и мухата залепва за листа.

РЕКЛАМА