Бизнесмени и граждани настояват да се отвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Спешни действия от българската държава за пълното отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ поискаха представители на бизнеса и гражданите от граничния район. 

Тази вечер от 18 часа те се събират на протест на пътя Гоце-Делчев- Драма. Ако няма бърза реакция и ефективни  преговори на дипломатическо ниво между двете държави, членки на ЕС,  следва блокада на граничния пункт „Кулата“. 

Точно преди година заради разпространението на коронавируса Гърция затвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“, който е най-пряката връзка между бизнеса и хората от района на Гоце Делчев, Драма и Кавала. След серия от протести през пролетта гръцките власти взеха решение да се пропускат само тежкотоварни камиони, а от ноември 2020 година часовият прозорец беше ограничен от 7 сутринта до 23 часа. При прогнозите за 40 градусови температури тази възможност ще бъде редуцирана, твърди бизнесменът Илия Дробенов, един от организаторите на протеста:

“Възниква и един много голям проблем, който се задава и който едва ли някой го е помислил. От утре в Гърция температурите ще са 40 градуса, което ще наложи забрана за движение през деня от 11 до 7 вечерта, така че предвид на всичко това и предвид на огромните опашки, които се образуват, ще затрудни неимоверно също дори този транспорт, който преминава пез нашия пункт. През нощта са затворени заради това, че не могат да преминават, през деня ще са затворени заради това, че има високи температури и как ще ги доставяме стоките, което е първото и най-важното – да има някакъв вид търговия, за да можем да оцеляваме в тази епидемиологична обстановка, която имаме с Covid-19″, каза за БНР Дробенов.

Освен тежкотоварният транспорт, засегнати са и всички хора, които планират летните си почивки в този район на  Гърция.  На практика южната ни съседка нарушава правото за свободно движение на хора и стоки в ЕС, особено на  тези, които имат сертификат за ваксинация или вече са с имунитет след преболедуване:

Другата причина, поради която ще организираме протеста е, че все пак ние доста добре сме си организирали бързи тестове, PCR тестове, ваксинация също върви в нашия район. Отделно от това има вече граждани, които имат европейски сертификат и въпреки всички мерки, които се взимат, въпреки това, че не сме в червената зона и не можем да преминаваме през “Илинден -Ексохи” с леки автомобили или пеша, а трябва да отидем на “Кулата”, което е необяснимо, никаква логика няма. Това е дискриминация, ние не искаме да се премахват мерките, напротив – дори и по-строги да стават, но няма вече аргументи за затваряне на този пункт”.

Отварянето на изградения преди 15 години с европейски средства граничен пункт  „Илинден- Ексохи“ съживява икономически двата гранични района и създава много бизнес партньорства. Covid-пандемията нанесе тежки удари, стотици фирми фалираха, стокообменът беше замразен. Затова недоволството е общо и от двете страни на границата:

“Ще има много фалити на фирми, ще има много хора, които ще предпочетат да не работят в България, а да отидат да работят в Германия, в Англия”.

След като опитите на регионалните власти в двата гранични района да намерят решение на проблема не дадоха резултат,  бизнесът и обществото призовават българската държава да се намеси спешно, дори и да наложи реципрочни ограничения  на граничните пунктове с Гърция:

“Това не е проблем на гърците, това е проблем на българската страна, която трябва да вземе реципрочни и съответни мерки. Нашият протест ще е насочен против неправомерното затваряне от гръцка страна, но ще търсим и активното съдействие на българската страна за взимане на реципрочни мерки, защото има мерки, които могат да се вземат, за да можем да се опитаме да отворим пункта за граждани”.

Ако предупредителният протест не успее да провокира бързи решения, следва блокада на „Кулата“, категоричен е бизнесът. Както стана и миналата пролет:

Ако не бъдем чути, ще бъдем принудени да отидем на граничния пропускателен пункт “Кулата”. Ефективно този път ще бъдем много по-организирани и много по-малко толерантни. Ефективно ще трябва да затваряме международен голям път и да причиняваме неприятности както на хората, които са тръгнали на почивка, така и на хората, които превозват стоки от двете страни на границата. Молим да бъдем чути и да не се стига до такива ексцесии”. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Материалът Бизнесмени и граждани настояват да се отвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“ е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search