Борел не изключва още санкции срещу Беларус

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че не изключва да има пети кръг санкции срещу Беларус. Днес министрите на външните работи, които заседаваха в Люксембург, приеха 4-ти кръг, който бе съгласуван с Обединеното кралство, Канада и Съединените щати.
Борел поясни, че днес министрите са приели най-големия санкционен пакет срещу Беларус до този момент. Те добавиха към него 78 души и 8 организации, като ограничителните мерки са насочени най-вече срещу замесените в принудителното приземяване на самолета на “Райънеър” и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Сред тях са министърът на отбраната Виктор Хренин и министърът на транспорта и телекомуникациите Алексей Авраменко. 
Наложените до този момент санкции ще важат за 166 души и 15 дружества. Запитан дали тези действия ще имат необходимия ефект и няма ли да тласнат Лукашенко повече към руския президент Владимир Путин, Борел отговори, че те се налагат за промяна на поведението:
“Съществуват персонални и икономически санкции. В началото не използваме икономически санкции, защото сме наясно, че те засягат не само тези, които искаме да накажем, а всички, защото засягат икономиката”.
Министрите са обсъдили санкции срещу конкретни сектори в икономиката и те ще бъдат приети, след като европейските лидери дадат насоките за тази цел.  Ръководителката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска, която проведе работна закуска с министрите, е настояла за допълнителни санкции за предприятията, които подкрепят Александър Лукашенко.

Материалът Борел не изключва още санкции срещу Беларус е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search