Борислав Цеков: В доктрината на демократите хегемонията на САЩ е основна цел

Репликата на Байдън, че Америка се завръща, очертава ясно разликата в идеологическия подход от администрацията на Тръмп“. Това коментира пред БНР Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Той подчерта, че са напълно противоположни доктрините на републиканците и на демократите в САЩ по отношение на ролята им в света и по евро-атлантическото направление:

“Традиционно Демократическата партия има изключително силен ангажимент по евро-атлантическото направление и това е квинтесенцията в тази фраза на Джо Байдън. … В доктрината на демократите хегемонията на САЩ е основна цел, затова тяхната политика по отношение на Русия и Китай е доста по-остра като реторика и оценки”.

По думите на Цеков геополитическата картина на света е много по-различна от тази, която е била преди години:

Идеята, че сега Америка ще тропа по масата на останалия свят и ще налага едностранно своята политика, е практически нереализуема. … Трудно може да се очаква останалата част от света да ръкопляска и да приема това безропотно. Ще има ожесточена конкуренция и ожесточено политическо и икономическо противопоставяне”. 

Интервюто на Даниела Големинова с Борислав Цеков в предаването “Хоризонт за вас” можете да чуете от звуковия файл. 

Материалът Борислав Цеков: В доктрината на демократите хегемонията на САЩ е основна цел е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search