Да се сдобиеш със сертификат без ваксиниране – рискове и последствия

Европейските сертификати, които удостоверяват ваксиниране срещу Covid-19, не могат да бъдат фалшифицирани, уверяват от „Информационно обслужване“. Фалшифицирането на QR – кода е невъзможно, тъй като при проверка той показва на кого е издаден сертификатът и с коя ваксина е имунизирано лицето.

В социалните мрежи циркулират твърдения, че е възможно да се сдобиеш със сертификат за ваксинация, без да се ваксинираш.

Възможността за изваждане на такъв сертификат с невярно съдържание среща неодобрението на пациенти, показва проверка на „Хоризонт“ пред столична  поликлиника.

„Това е неморално, безсмислено, в ущърб и на самите хора, и на всички нас, които контактуваме с тях. Би трябвало да се замислят, че не живеят сами в този свят.“

„Тези хора се подиграват не само със своето здраве, но и със здравето на другите хора.“

В социалните мрежи хора споделят, че са се сдобили със сертификат за ваксинация от лекар, без да са били ваксинирани. Сертификатът е оригинален – доза от ваксината се изписва, но реално не се инжектира.

Има натиск от пациенти върху лекари, коментира председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той самият е бил подпитван от пациенти.

Лекарите не са тези, които търсят и предлагат такава услуга. При всички случаи са подложени на натиск от пациент“, отбелязва Миндов и определя това като рисково за съответния медицински специалист.

Според д-р Миндов нито един общопрактикуващ лекар не би рискувал да изгуби работата си заради фиктивна ваксинация. „Много малко са.“

След 6 месеца този сертификат става невалиден и ще трябва да търсят друг или да преболедуват, напомня той.

Ние не можем да упражняваме контрол, има други служби за това, подчертава Героги Миндов. Според него ако има няколко души наказани, другите ще се стреснат и „ще се замислят дали да го правят повече.“

Специалистът по медицинско право Мария Шаркова припомня, че преди години е имало казус с прекалено много болни от морбили деца при някои лекари, без данни да е имало проблем с партидата на ваксините преди това. Тогава са били изразени съмнения, но не е имало последващо развитие.

Фалшивите ваксини могат да изкривят официалната статистика, когато след време мнимо ваксинирани лица се разболеят, обръща внимание Шаркова.

Те ще влязат в тази графа – ваксинирани, но заразени и това ще компрометира данните за ефикасността на ваксината.“

Ако извън рутинната статистика се увеличи броят на ваксинираните и разболели се от коронавирус впоследствие, през засичането на данните може да се проследят тенденции, смята Шаркова.

„И евентуално на базата на тези тенденции да се търси недобросъвестно поведение от страна на медицинските специалисти.“

„Тези данни съществуват, просто някой трябва да прави въпросната съпоставка, това да става автоматично за всеки един потвърден случай на Covid-19.“

Друго решение Мария Шаркова вижда във възможността лекарят и пациентът да не са сами при поставянето на ваксината и да присъства трето лице.

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Материалът Да се сдобиеш със сертификат без ваксиниране – рискове и последствия е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search