Десислава Иванчева под гаранция от 10 000 лева

На финала си е делото срещу бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

Делото беше отложено в очакване на документи, които съдът изиска от ВСС. Те са свързани с образувано  дисциплинарно производство срещу председателя на апелативния специализиран съд Георги Илчев. Искане за дисциплинарно производство беше внесено от председателя на ВКС, след като имаше оплаквания, че Ушев се е намесил при решение за промяна на мерките за неотклонение на Петрова и Иванчева, докато още бяха в ареста. ВСС вече веднаж отказа да образува дисциплинарно производство, то беше обжалвано пред ВАС, той върна преписката и сега се оказа, че отново има отказ и обжалвание. 

Развитието на тази преписка е важна, защото именно Ушев беше председател на съдебния състав, който потвърди осъдителните присъди на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. В очакване на тези документи ще е и заседанието по същество пред ВКС, който днес промени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева, защото тя е бременна, и ѝ наложи мярката за неотклонение “парична гаранция” в размер на 10 000 лева, които тя ще събира с акция.

Процесът беше предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на човека.

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев – тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев – тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти – но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на “Младост” Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд –  20 години затвор за Иванчева, 15 – за Петрова и 12 – за Дюлгеров, бяха отмени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под “домашен арест”.

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите и прокуратурата.

Материалът Десислава Иванчева под гаранция от 10 000 лева е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search