ДНСК спира строителството на “Златен век” въпреки протеста

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) спира строителството на сградата “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” поради изтекло разрешение за строеж през януари 2020 година. След тази дата е издигнат още един етаж без валидни документи. 

По-рано днес служители на строителната компания “Артекс” протестираха пред сградата Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане строежът на сградата “Златен век”да продължи. От компанията настояваха, че строителството на сградата е напълно законно и упрекват институциите в административен произвол. 

Миналата седмица кметът на район “Лозенец” Константин Павлов сезира прокуратурата по казуса дали строителството може да продължи, като според районния кмет сградата няма валидно разрешително за строеж. Миналата година ДНСК се произнесе за спиране на строителството, но ВАС отмени забраната и работата по 34-етажната сграда беше подновена. Преди месец служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова разпореди нова проверка на строителния контрол. 

Според арх. Пламен Мирянов от управата на “Артекс” институциите са длъжни да се съобразят със съдебното решение за отмяна на забраната за строителство

“Те имат теза, която е удобна за тях, която просто е удобна, за да се успокоят масите, да успокоят политици, за да си направят своите политически кампании. Това е цялата работа. По мотивите на административен съд София град и от становището на правни експерти нашето разрешение е до 2022 година”. 

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург за пропуснати ползи и насрочиха нов протест за утре, този път пред ДНСК. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът ДНСК спира строителството на “Златен век” въпреки протеста е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search