Досъдебно производство заради починалото дете в болницата във Велико Търново

Прокуратурата иззе болничната документация за 5-годишното дете, което почина в неделя вечерта в областната болница във Велико Търново. Версиите на медиците и на роднините за причината за смъртта се разминават. За инцидента е образувано досъдебно производство. 

5-годишното момиченце от село Водолей и дядо му постъпили вчера по обяд във великотърновската болница. Привечер състоянието му се влошило, започнали неотложни реанимационни действия, съобщи медицинският директор д-р Галина Гарева: 

„Извършена е интубация, обдишване с амбу, сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановява“. 

В болницата има вътрешна проверка за смъртта на детето. Най-вероятната причина е задавяне с кренвирш, даден от дядото, посочи д-р Гарева: 

„От трахеята в хода на реанимационните мероприятия са извадени голямо количество от тези недосмлени продукти“. 

Между даването на колбаса и повръщането са минали поне 4 часа, състоянието на момиченцето се влошило сред поставяне на инжекция, заяви дядото Йордан Асенов:  

„Според мен инжекцията е причината. Докато я ударят, две минути е действала и тогава детето повърна и до там“. 

За инцидента болницата не беше уведомила полицията и прокуратурата, които се самосезираха от медиите. Семейството не е решило ще има ли съдебни претенции към болницата. 

„Такива възможности нямаме да ги съдим. Те ще се защитят, винаги ще се защитят“, заяви дядото Йордан Асенов. 

Материалът Досъдебно производство заради починалото дете в болницата във Велико Търново е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search