Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания.

Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там.

В годините на прехода сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици семейства от селото, останали без препитание. Повече от 10 години във ферми работят 30-годишният Ерким Джурелов и 39-годишният Атем Кичуков. Заради пандемията днес им предстоят изследвания.

В самата ферма има отделен кампус за пристигащи и карантинирани. Дори да си с отрицателен тест, 10 дни си в изолация, пояснява Джурелов.

Кичуков работи като шофьор. Джурелов бере ягоди и малини. „Доста часове се работи и се изкарват доста пари.“

Първите сезонни работници заминават още през месец януари, за да подготвят полето, а най-масово тръгват през април, пояснява кметът на Бръщен Кемал Бошнаков.

Зимата селото се пълни – стават около 900 души, сега са около 500. Има останали няколко магазинчета. Ликвидиран е основният поминък – тютюнът.

Атем Кичуков не крие плановете си да изведе и семейството си към Острова. Там му липсва „всичко“ от България, защото камъкът си тежи на мястото. Всичко е шуро-баджанащина в нашата държава“, отбелязва обаче с огорчение той.  

Ерким планира да живеят в България. „Бих се върнал. Тук съм се родил, тук съм израснал. Мислим да си купим апартамент в близкия град Гоце Делчев.“ 

Съпругата му Айше доскоро е била наравно с него в Англия, но сега остава с децата си тук и в очакване.

Надяваме се тази година да е за последно вече. В България има къде да работиш, стига да имаш желание.“

Село Бръщен е едно от многото родопски села, които бавно, но сигурно обезлюдяват. Според кмета Кемал Бошнаков тенденцията за миграция е трайна.

Взеха да остават хора и в Англия. Има поне 10-15 човека, които си купиха къщи, семействата са там, децата, всичко. Започнаха по Пловдив, по Благоевград, София. За 10-15 години кадърният народ ще е всичко по страната.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Материалът Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search