Движение Гергьовден: Председателят на парламента беше свален от Кирил Петков

Гергьовден подкрепи вота срещу Никола Минчев, не срещу личността, а срещу маниера на 47-то Обикновено народно събрание

 
Длъжни сме да кажем няколко думи, защото – потънали в собствената си автогероизация – управляващите изобщо не разбраха какво се случи днес.
Няма и изгледи да разберат и до деня на вота на недоверие ще продължават да гледат като Тодор Живков на 10 ноември, или пък да тропат по масата като Никита Хрушчов на  12 октомври (На 12 октомври 1960 г. на заседание на 15-то Общо събрание на ООН  в Ню Йорк  първият секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов си събува обувката и започна да чука с нея по масата, опитвайки се да заглуши речта на представителя на Филипините, Лоренцо Сумолонг).
 
Още от създаването си 47-я парламент беше  превърнат в гумен печат за индулгенции при това не на управляващата коалиция, а на няколко личности в правителството.
Факт е, че Никола Минчев извървя един стремителен път на развитие и за 6 месеца натрупа авторитет и симпатии, включително и нашите.
Но е факт и това, че твърде често ставаше заложник на капризите на Кирил Петков и Лена Бориславова.
Факт е, че не успя да преодолее езикът на омразата в пленарната зала и опиянението на управляващите от властта, което доведе до това 47-то Обикновено Народно събрание да е първото, в което опозицията не председателства нито една парламентарна комисия.
Допусна чести нарушения на парламентарния правилник в ущърб на опозицията, гласувания на „трето четене“, каквито не съществуват в конституцията.
Разбира се, в парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ не се говори за Конституция, тъй както в къщата на Слави Трифонов не се говори за сешоар, но това не е най-важното.
Важното е да се разбере, че Никола Минчев беше свален от… Кирил Петков. Не от опозицията!
Свали го липсата на диалог.
Свали го липсата на смислени законодателни проекти. Легендарните 22 закона, за които Кирил Петков твърди, че ИТН му попречили да внесе, не са виждани от никого.
Свали го факта, че в Комисията за промяна на Конституцията, инициирана от Христо Иванов няма нито един представител на опозицията. Не председател, както е редно – представител няма!
Свалиха го постоянните пропагандни мантри на „Продължаваме Промяната“ и БСП, които сякаш не разбраха, че изборите са свършили и непрестанните обяснения колко е лош Борисов, нито ще свалят цените на енергията, нито ще спрат инфлацията, нито ще ремонтират пътищата.
Свалиха го безсмислените демонстрации на сила във всеки парламентарен ден, при пълното незачитане на факта, че си сглобил управляваща коалиция по подобие на  творенията на доктор Франкенщайн. Че си дал на БСП да управлява, след като тя е отбелязала най-ниския си изборен резултат в цялата си политическа история.
Всички съставни части на управляващата коалиция ще си платят по силата на историческата ирония. Това, което захвърлиха в публичното пространство ще им се върне, по подобие на онзи абориген, комуто подарили нов бумеранг и той едва не умрял, опитвайки да си изхвърли стария.
„Има такъв народ“ вече плащат. Но техният Видовден няма да е единствен. Той идва и за БСП, и за „Да, България“ и за „Продължаваме промяната“. Като за последните ще е най-тежък, когато се разбере, че премиерът Петков не е лъгал само, когато не са му мърдали устните. Че външната ни политика наистина имаше двойно дъно, че газовата криза беше инциирана в София, а не в Москва, че чудовищни публични ресурси са похарчени по най-нелеп начин и парламентът е бил параван за това.
 
За 6 месеца 47-то Народно събрание продуцира най-безплодния период в историята на българския парламентаризъм. Малкото му актове са с изключително спорен характер и резултат. Например, хаосът, който настъпи след прибързаното закриване на специализираните съд и прокуратура. И до този момент няма отговор кой, освен няколко десетки знакови имена от ъндърграунда, спечели от тази реформа. Защото, ако е имало недоволство от използването на специализираните съд и прокуратура като политически бухалки, защо не се направи опит тяхната функция да бъде коригирана, а не просто да бъдат заличени, а стотици изключителни дела да бъдат захвърлени в съдилища, които не само нямат компетентност да ги задвижат отново, но едва ли ще издържат и на минимален корупционен натиск.
 
Повече от 6 месеца парламентът отказваше изобщо да гледа антиинфлационните мерки, предлагани от опозицията и когато се сетиха да предложат свои мерки, вече беше твърде късно.
В момента България е с рекордна инфлация (само Виденовата зима я бие), два пъти по-висока от средната за ЕС.
В момента България е в спирално нарастване на външния дълг.
В момента правителството създава очаквания у пенсионерите без никаква гаранция те ще бъдат оправдани още при следващия годишен бюджет.
 

Относно личността на Николра Минчев

И друг път се е случвало достойни политически фигури да стават жертва на динамичния парламентарен живот. Стефан Савов (СДС и Народен Съюз), Огнян Герджиков (НДСВ), Димитър Главчев (ГЕРБ). И винаги вината е била у управляващите, а не в опозицията. Няма да излагаме обстоятелствено тези случаи, само ще припомним, че ГЕРБ загубиха Главчев, дори с чувствително парламентарно мнозинство.
 
Ние в Гергьовден нямаме угризения за този вот. Ако Никола Минчев наистина е човекът, за когото го смятаме, днешното гласуване само ще го направи по-мъдър и по-добър политик.  За жалост такива надежди за Кирил Петков и Асен Василев нямаме. Днешните им речи в парламента подчертаха пълната им неадекватност на случващото се в България, тоталното им неразбиране, че към енергийната и икономическа криза, лично те добавиха и тежка политическа криза, без всякакъв знак, че имат рационални идеи за излизането от нея.
Да се оправдават със Слави Трифонов, ГКПП „Капитан Андреево“ или Владимир Путин е много тъпо, но не е изненадващо.
Това са елементарни правителствени опорки на оперетен фалцет, по-смешен дори и от изнесеното истерично гласче на Асен Василев по времето на дебата за оставката на Никола Минчев.
Но, ако фалшивите трели са временно неудобство за слуха, то правителството на Кирил Петков е постоянно неудобство за мнозинството българи, което продължи вече прекалено дълго.  
Бог да пази България, защото това правителство няма да може, а и няма намерение!

Start typing and press Enter to search