Джонсън потвърди отлагането с 4 седмици на вдигането на локдауна в Англия

Британският премиер Борис Джонсън потвърди отлагането с 4 седмици на планираното иначе за 21 юни вдигане на локдауна в Англия. Правителството, обясни Джонсън, е загрижено от увеличаващите се случаи на заразявания с индийския варинт на вируса. 

Джонсън обаче изрази увереност, че след 19 юли няма да има повече отлагания.

Премиерът каза, че правителството е било изправено пред труден избор. Дали да спази обявената дата 21 юни за премахване на ограничителните мерки, при опасност обаче вирусът да надделее над ваксините и хиляди да станат жертва, което би могло да бъде избегнато. Или да даде на националното здравеопазване още няколко жизнено необходими седмици за ваксиниране на повече хора.

Ето защо до 19 юли остава забраната за отваряне на нощните клубове, за провеждане на фестивали и за работа на пъбовете и ресторантите на пълен оборот. До 6 души могат да се събират на закрито и до 30 на открито. Ще бъде направен толеранс обаче за сватбите, на които ще бъдат допускани повече от 30 души при спазване на социална дистанция. Събития като европейското първенство по футбол и някои театрални представления ще продължат по план.

След две седмици ще бъде направен нов преглед на данните и премиерът не изключи по-ранно вдигане на локдауна, ако положението се подобри.

Решението на правителството ще бъде внесено да обсъждане и гласуване в Камарата на общините като се очаква сериозен бунт в редиците на Консервативната партия на Борис Джонсън.  

Материалът Джонсън потвърди отлагането с 4 седмици на вдигането на локдауна в Англия е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search