Джонсън пред Г-7: Има поводи за оптимизъм, но да не повтаряме грешките от кризата през 2008 г.

Лидерите на страните-членки на Г-7 днес се събраха за първи път на присъствена среща на високо равнище в английското графство Корнуол.

Очакванията от срещата са големи, особено след като снощи американският президент Джо Байдън обеща 500 милиона дози ваксина срещу Covid-19 за по-бедните държави, а британският премиер Борис Джонсън го последва с обещание за още 100 милиона дози.

След като световнитe лидери си направиха така наречената „фамилна снимка“ на красивия плаж в Карбис Бей в Корнуол, те се захванаха за работа.

Лидерите на Съединените щати, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, както и председатeлите на Европейската комисия и на Европейския съвет вече заявиха, че съвместният подход е най-добрият шанс за света да се възстанови от глобалната здравна криза и да се пребори с климатичните промени.

При откриването на срещата британският премиер Борис Джонсън заяви:

„Има поводи за оптимизъм, но е изключително важно да не повтаряме грешките от последната глобална икономическа криза през 2008 година“.

Приоритет на срещата е справянето с пандемията в глобален мащаб.

Очаква се, освен обещаните снощи от Байдън и Джонсън милиони ваксини за развиващите се страни ,днес да бъдат обявени още количества и общата бройка на дозите да достигне 1 милиард.

От организацията „Оксфам“ обаче заявиха, че ако Г-7 не успее да дари 11 милиарда дози ваксини, срещата може да бъде смятана за провал.

Друга голяма тема е борбата с климатичните промени. По-конкретно става дума за намаляването на емисиите на  вредни газове и запазване на биоразнообразието – въпрос, по който лидерите на Г-7 са разработили стратегия до 2030 година за защита на поне 30 процента от световната суша и океаните.

Въпроси, свързани със сигурността и защитата на киберпространството, също са включени в дневния ред.

Материалът Джонсън пред Г-7: Има поводи за оптимизъм, но да не повтаряме грешките от кризата през 2008 г. е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search