Джонсън ще е срещне с европейски лидери във връзка с търговията в Северна Ирландия

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с ключови лидери на ЕС в рамките на срещата на Г-7 на фона на проблемите за търговията в Северна Ирландия след Брекзит. Първият ден на международния форум приключи с прием в ботаническа градина в графство Корнуол, чийто домакин бе кралица Елизабет Втора. 

Борис Джонсън ще разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. 

Преди тези разговори от “Даунинг стрийт” бяха заявили намерение едностранно да забавят пълното прилагане на Протокола за Северна Ирландия, за да избегнат налагане на забрана за замразени месни продукти от Обединеното кралство през Ирландско море за Северна Ирландия. Този ход може да породи търговска война, тъй като Брюксел заплаши с ответни мерки при всяко нарушаване на споразумението. 

Междувременно първият ден след официалното откриване на срещата на Г-7 в Карбис Бей, графство Корнуол, премина под знака на мерките за справяне с пандемията и възстановяването на икономиките. След края на срещата световните лидери бяха приветствани на прием от кралицата и членове на кралското семейство в уникална ботаническа градина, в която се намира най-голямата в света покрита тропическа гора. 

Елизабет Втора се срещна за първи път с американския президент Джо Байдън. 

Байдън стана 13-ия американски президент, с който се  среща кралицата по време на 69-годишното й управление като монарх.

Материалът Джонсън ще е срещне с европейски лидери във връзка с търговията в Северна Ирландия е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search