Филмът „Колектив“ получи отличието на публиката на европейските филмови награди LUX

Румънският документален филм „Колектив“ получи отличието на публиката на европейските филмови награди LUX в Страсбург. Филмът имаше и номинация за „Оскар“ за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 година.

Подкрепата на европейски парламент за кино в подобна на днешната форма от 2007 година. Помощта се състои при разпространението на европейските филми, като се осигуряват субтитри на 24 официални езика на Европейския съюз за всички ленти, които са финалисти за наградата LUX. 

Отличието е за продукции, които разискват актуални политически и социални въпроси и насърчават дебата за общите ценности. Наградата LUX на публиката, както е новото име, има сериозен принос за разпространението, което се води слабото място на европейското кино. Макар на стария континент да са продуцирани 1881 филма за 2019 година, което е над два пъти от направените като брой в САЩ, американските филми представляват 63 % от пазара в Европейския съюз в сравнение с 29 на сто дял на европейските филми. Затова благодарение на сътрудничеството между Европейския парламент и програма “Творческа Европа”, мрежа от над 1200 кина предлагат прожекции на филмите финалисти, както и дискусии между публиката и създателите на филмите. Крайният победител тази година бе определен на базата на усреднените оценки, дадени от публиката и от депутати в Европейския парламент, като двете групи имаха равна тежест от 50%. Пандемията от Covid-19 засегна силно филмовата индустрия и сектора на културата като цяло. Затова прожекциите в салоните по изключение бяха заменени с онлайн излъчване.

Публиката имаше възможност да оцени филмите до 23 май, а евродепутати можеха да дата гласовете си до 8 юни. На 9 юни филмът победител стана “Колектив“ на румънския режисьор Александър Нанау:

Документалният филм “Колектив“ е наречен на нощен клуб в Букурещ, където през 2015 година пожар взема живота на 27 души, а 180 са ранени. Екип от журналисти разследва последвалата смърт на други 37, постъпили в болници от рани, които не са животозастрашаващи и след като един лекар подава сигнал до репортери, а техните разкрития доказват мащабни измами в здравеопазването се разплита корупция в сектора.

Крис Захариев е българският посланик на европейските награди LUX и е един от най-популярните влогъри у нас.

Най-вълнуващото за мен на тези награди LUX е, че това не са случайно селектирани филми, които хората да гледат, а са едни от най-добрите заглавия въобще миналата година излезли. Не е случайно, че тук са събрани тези три заглавия, те са изключително качествени. Заражда се вълна в европейското кино, което се занимава с хората, които са отритнати от обществото и изследва техните животи”.

Другите два филма, които се състезаваха тази година за наградата LUX на публиката бях “Още по едно” на датския режисьор Томас Винтерберг и “Тяло Христово” на поляка Янко Маса. “Още по едно” е копродукция между Дания, Нидерландия и Швеция и третира темата за алкохолизма, а полската лента “Тяло Христово“ проследява историята на 20 годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за младежи, лишени от свобода.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Материалът Филмът „Колектив“ получи отличието на публиката на европейските филмови награди LUX е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search