Франция гласува, но с негативен рекорд по ниска избирателна активност

Франция отбелязва негативен рекорд по ниска избирателна активност на днешния първи тур на регионалните избори. Вотът вече беше отлаган заради пандемията.

За Франция днешните избори са двойни – за регионални съвети и за департаменти, но сривът в активността е драматичен: до 17.00 часа местно време са гласували около 27% от избирателите, което е със 17 пункта по-малко от последните избори от този вид през 2015 година.

Сутринта в Марсилия трийсетина изборни секции дори не са отворили навреме поради недостиг на членове на избирателни комисии.

Засенчена от пандемията и санитарните мерки, предизборната кампания протече почти незабелязано и все пак днешният вот е последен тест за политическите сили преди президентските и парламентарните избори догодина, отбелязва кореспондентът на БНР във Франция.

Повече активност е имало в Туке, където президентът Еманюел Макрон гласува за последен път в мандата си.

Ако президентското мнозинство трудно си пробива път в местната власт, последните проучвания даваха преднина за крайната десница. Друг основен въпрос е дали ще се запази тенденцията към прогрес на зелените след силния им пробив на местните избори миналата година.

Гласоподаватели в избирателна секция в Париж, 20 юни 2021 г.

Материалът Франция гласува, но с негативен рекорд по ниска избирателна активност е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search