Ген. Спас Спасов: Политиците винаги скубят средства от армията

Политиците винаги скубят средства от армията и недостатъчно я осигуряват. Затова загина този наш достоен пилот“. Това заяви пред БНР ген. Спас Спасов, председател на фондация “Български ВВС” и челен на Съюз “Атлантик”, във връзка с инцидента, при който български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение.

Той определи като нищожен общия брой часове на направени полети от майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база “Граф Игнатиево”. 

Ген. Спасов подчерта в предаването “12+3”, че авиационната техника се поддържа винаги на ниво, независимо от годините на нейната експлоатация, докато не бъде определена от завода производител, че е приключен “жизненият ѝ път”. Той беше категоричен, че самолетът е бил в изправност.

Експертът потвърди, че се прилага практика, при която части от един самолет се поставят на друг, но уточни, че се използват само части, които имат ресурс.

Според него катапултирането на пилота се изпълнява в случай, когато той осъзнае, че трябва да го извърши. Ген. Спасов допусна, че пилотът на падналия изтребител може да не е осъзнал необходимостта от катапултиране, тъй като е атакувал цел, заради която е слязъл много ниско над водата и в следващия момент самолетът вече се е врязал във водата.

Ще бъде жалко, ако нещата и след този трагичен инцидент продължат по същия начин“, заключи генералът. 

В предаването “Нещо повече” военният журналист от списание “Криле” Димитър Ставрев коментира, че причината за инцидента ще стане ясна при откриването на черната кутия на самолета.

“Големият въпрос е защо е допуснато самолетът да слезе под височината, на която е трябвало да бъде поразена ракетата, по задание е било 5000 метра. Другият въпрос е защо не е даден сигнал на пилота, че излиза от радарното поле“, подчерта той.

Журналистът посочи като проблем и това, че осигуряването за учението е било с хеликоптер от Варна, при положение, че има площадка в Шабла.

Ставрев попита кога политиците ще осъзнаят, че военната авиация е “много скъпо удоволствие”, но необходимо:

“Да можем да кажем, че имаме добра авиация, но и безопасна”.

Интервюто на Снежана Иванова с ген. Спас Спасов в предаването “12+3” и на Людмила Железова с Димитър Ставрев в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковите файлове.

Материалът Ген. Спас Спасов: Политиците винаги скубят средства от армията е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search