Ги Верхофстад: Светът повече не е съсредоточен около Европа

Започна първото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург. При откриването ѝ съпредседателят на Изпълнителния съвет на форума Ги Верхофстад заяви, че целта е да се даде отговор на въпроса как да бъде създаден съюз, който да е по-устойчив, да действа по-бързо, по-ефективен и способен за целите на следващите десетилетия. Той добави, че трябва да се действа незабавно:

„Светът се променя бързо и със сигурност не чака. Свят с нови предизвикателства. И тези предизвикателства са по-големи от границите на нашите национални държави. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, САЩ и за съжаление е все по-малко демократичен и по-авторитарен. Как в този новопоявяващ се свят ние ще защитаваме нашите идеи, ценности, принципи и интереси?“

Конференцията за бъдещето на Европа е общоевропейски форум, на който европейски, национални и местни институции, съвместно с европейските граждани и техни организации, ще търсят отговори на въпроса в какъв Европейски съюз искаме да живеем.

Дебатите ще продължат няколко месеца в различни формати, като целта е до пролетта на 2022 година конференцията да изготви заключения и да формулира насоки за бъдещето на Европа. Съветът на ЕС и Еврокомисията поеха ангажимент да се вслушат в мненията на гражданите и да изпълнят препоръките им в рамките на своите компетенции.

Събитието може да бъде проследено онлайн тук.

Материалът Ги Верхофстад: Светът повече не е съсредоточен около Европа е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search