Исабел Диас Аюсо беше преизбрана за регионален премиер на район Мадрид

Изабел Диас Аюсо за пореден път беше избрана за премиер на автономния регион на Мадрид, след като “Народната партия”, която я подкрепи, спечели предсрочните парламентарни избори на 4-ти май. Тя поднови мандата си с още 2 години благодарение на гласовете на крайнодясната партия “Вокс”, която заедно с “Народната партия” формираха мнозинство от 77 гласа при гласуването в 136-местния парламент.

Преизбирането на Аюсо за премиер стана възможно след сключеното на 8-и юни споразумение между двете формации за разпределението на ръководните места в 12-ия регионален парламент на Мадрид и в местното правителство. 

По време на пленарната сесия Аюсо обвини министър-председателя Педро Санчес, че използва “всички правомощия на държавата”, за да се противопостави на “Народната партия”, чийто представител е тя. 

“Това, което започва днес, е краят на санчизма в Испания”, каза Аюсо и обеща да управлява “за всички”, независимо дали са леви или десни. Сред останалите й обещания са – да намали данъците и да управлява с 9 министри, а не с 13 както досега. 

От опозицията от своя страна пък я обвиниха, че “е използвала публични пари за наливане на милиони в приятелски компании” и че е “приватизирала” управлението на европейските фондове.

Материалът Исабел Диас Аюсо беше преизбрана за регионален премиер на район Мадрид е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search