Кацаров иска информация за имунизирането на персонала и настанените в социални домове

Броят на ваксинираните срещу коронавируса в социалните домове е твърде нисък и в тях продължават да се появяват огнища на Covid-19.

Затова служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява в писмо до вицепремиера по икономическите и социалните политики в служебното правителство за обстойна и достоверна информация за имунизирането на персонала и на настанените в тези домове.

Към 14 юни едва 7380 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу Covid-19, от които 3422 маса са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10086 са ваксинираните, като 4632-ма със завършен ваксинационен цикъл. В същото време продължава регистрирането на епитемични взривове от Covid-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксинирания персонал. С оглед на зачестилите случаи на заразени в  социалните домове е необходимо РЗИ да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на Covid-19, подчертава още здравният министър.

Материалът Кацаров иска информация за имунизирането на персонала и настанените в социални домове е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search