Как ще почиват децата през лятото

От края на миналата седмица туроператорите могат да кандидатстват пред училищата за организирането на безплатните почивки за деца.

Процедурата започва, след като Министерският съвет прие Националната програма „Отново заедно“. Тя е на стойност 15 милиона лева от държавния бюджет. Целта е да се подкрепи туристическият бизнес, а децата да се върнат към социализацията си след продължителните периоди на дистанционно обучение.

Чрез тази програма 30 хиляди ученици и техните педагози ще бъдат изпратени на почивка. Министерството на образованието ще приема заявки до 31 юли.

Правителството определи по 500 лева на дете за безплатните почивки на учениците. Около тази сума варират и цените на пакетите за летните лагери, предлагани от туроператорите.

Всеки туроператор съобразно програмата си търси база, където може да я реализира, уточнява Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, специализирана в детските и младежки пътувания. Според нея по-лесно биха се справили с конкуренцията туроператори, които вече имат натрупан опит в детския туризъм. 

Лагер в Обзор  Снимка: БГНЕС

Идеята сама по себе си е добра и малко ни връща към времето на т.нар. социален туризъм, отбелязва Аспарух Мачирски, собственик на фирма, която също е специализирана в детския отдих.

Сред въпросителните Мачирски посочва критериите как ще бъдат определяни децата. „И си представете от едно училище със 150 деца, като отидат 30 деца, какво ще се случи. Другите 120 как ще се чувстват?

За него по-оптималният вариант е сумата за едно дете да бъде трансформирана в еднодневни екскурзии на класа по региони, включително с родители.

Докато е на зелено училище, учителят е 24 часа с децата и стремежът да се компенсират малките командировъчни е допринесъл за опорочаването на ученическия туризъм, смята Аспарух Мачирски.

„Защото в един момент не се гледа качеството на услугата, а започва да се гледа размерът на комисионната и размерът на командировъчните. Смятам, че учителят трябва да получи коректно заплащане за тази отговорност, 24-часова, но тя, на този етап не е нормално решена.“

На този фон какъв е интересът на родителите към платените детски лагери и други форми за отдих на децата през ваканцията?

Според Свидна Динева интересът е съпоставим с този от предпандемичната 2019 година, „когато всичко се случваше нормално в една нормална среда и обстановка“.

Цари мали град   Снимка: БГНЕС

Тази година интересът се фокусира върху лагери, които да съчетават полезното с приятното, например езиковите или математически лагери.

Скаутски, приключенски лагери – всичко онова, което дава допълнителни емоции, компетентности и познания, са интересни за родителите. Гледат да осмислят лятото на децата си по най-пълноценен начин“, коментира Динева.

Има завишение на цените както от страна на местата за настаняване, така и от страна на туристически обекти, които са променили входните си такси, отбелязва Свидна Динева.

Около 10% е завишението на цените.“

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

Материалът Как ще почиват децата през лятото е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search