Камарата на общините одобри отлагане на отмяната на локдауна в Англия

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините гласуваха за отлагане на пълното вдигане на локдауна в Англия. Това означава, че наличните в момента ограничения ще останат в сила още 4 седмици – до 19 юли. 

Само 60 депутати не гласуваха за удължаването на ограниченията, 461 ги подкрепиха, но по време на дебатите бяха казани доста остри думи по адрес на правителството от депутати от управляващата Консервативна партия на Борис Джонсън. 

Марк Харпър заяви, че личното му притеснение е, че след 4 седмици депутатите отново ще са в парламента и отново ще гласуват за удължаване на ограниченията. 

Сър Дезмънд Суейн директно обвини правителството в непропорционална реакция на заплахата и че действията на министрите са заплаха за гражданските права.  

Лейбъристите в опозиция подкрепиха правителството, макар и с „мъка на сърцето“, както се изрази един депутат, защото все пак става дума за здравето на хората. 

Според“пътната карта“ на Борис Джонсън Англия трябваше да излезе от локдауна на 21 юни, но тревогагата от разпространяването на индийския вариант на Covid-19 накара правителство да преосмисли решението си. 

Идеята на властите е тези четири седмици да бъдат използвани максимално рационално за ваксиниране на колкото се може повече хора. Близо 30,5 милиона британци в момента са напълно ваксинирани с две дози.

Материалът Камарата на общините одобри отлагане на отмяната на локдауна в Англия е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search