Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране

Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са икономическите проекти за растеж… Има надиграване със съществуващия надзор на Българската банка за развитие. В момента има страшно бавене и недаване на информация. Вярвам, че в следващите две седмици ще влезем с много професионален надзор, ще има смяна и сред управителите“. 

Това обобщи пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост той коментира, че ще се помисли още по-широко за най-добрите и най-евтините начини България да има електричество

“Има радикална смяна на идеята. Възможност за зелена енергия по умен начин… Индустриални зони и грантови схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на икономиката в този план. Привличайки Европейската инвестиционна банка като партньор в тези фишове, гарантирам, че който и да е след мен, няма еднолично или чисто административно Министерството на икономиката да решава кой печели парите. Не е важното държавните пари да се дадат на някого, а тези пари да стимулират частни инвестиции. Държавните пари да бъдат стимул, но не крайното финансиране. Навсякъде по света се прави така”, допълни Петков в предаването “Неделя 150”. 

Той поясни, че са важни две неща – “къде отиват парите – да е максимално ефективно, и структурата да бъде такава, че парите да не се крадат“. 

Интервюто с Кирил Петков можете да чуете в звуковия файл. 

Материалът Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search