Лидерът на ДЮП в Северна Ирландия подаде оставка след 21 дни на поста

Новият лидер на северноирландската Демократична юнионистка партия Едуин Пуутс подаде оставка след само 21 дни на поста в резултат на пореден вътрешнопартиен пореден бунт.

Бунтът започна след като Едуин Пуутс се съгласи на сделка с британския министър за Северна Ирландия Брандън Люис за приемане на закон за ирландския език, за което настоява републиканската партия „Шин Фейн“ като част от споразумението за подялбата на властта в провинцията и за да се съгласи да одобри предложения от Пуутс Пол Гавин за първи министър на Северна Ирландия, въпреки протестите на колеги ог юнионистката партия, които искаха отлагане на процеса по номинацията.

Голямо мнозинство от депутатите на Демократичната юнионистка партия в местното събрание в Белфаст – 24 от общо 28  – гласуваха против номинирането на Гавин на заседание преди насрочената за днес специална сесия на събранието.

Това заседание сега ще бъде отложено, защото най-голямата северноирландска партия отново е без лидер. В изявление Пуутс посочи, че е поискал от председателя на Демократичната юнионистка партия лорд Мороу да стартира процедура по избор на нов лидер.

Материалът Лидерът на ДЮП в Северна Ирландия подаде оставка след 21 дни на поста е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search