Лятното слънцестоене на Стоунхендж – с паника и без стрийминг

Във Великобритания стотици се събраха тази сутрин по традиция на мегалитния комплекс Стоунхендж, за да отбележат лятното слънцестоене въпреки съвета на полицията да не го правят в условията на локдаун.

Обикновено около 10-20 хиляди души се събират годишно на Стоунхендж за голямото събитие. Тази година те бяха значително по-малко – около 200-300 души, но се създаде паника, защото дошлите не спазиха съвета на полицията и прескочиха теленото заграждение, за да стигнат до мегалитните блокове, предаде кореспондентът на БНР на острова.

В резултат на това English Heritage, организацията, която стопанисва комплекса, отмени живия стрийминг на изгряващото слънце в най-дългия ден на годината.

Повече от 200 000 души по цял свят обикновено се включват за да наблюдават на живо събитието, започващо в 4:52 часа сутринта местно време, но този път трябваше да се задоволят с предварително записани кадри на неолитния комплекс, а когато в 5 часа стриймингът бе възстановен, зрителите видяха предимно облачното небе над Стоунхендж.

English Heritage се подготвяше да посрещне посетители, защото според първоначалните планове на правителството локдаунът трябваше да бъде вдигнат точно днес, но отлагането до 19 юли обърка плановете на всички.

От полицията съобщиха, че не се е стигнало до сериозни инциденти.

Материалът Лятното слънцестоене на Стоунхендж – с паника и без стрийминг е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search