Любен Дилов: Служебният кабинет се държи като жълт сайт за сензационни, но неверни новини

Президентът Румен Радев има голям грях и се надявам да го осъзнае и да спре с нагнетяването на хаос, казва водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас

– Г-н Дилов, на миналите избори призовахте бургазлии да гласуват с джоба и ума си, за едно предвидимо бъдеще. Как гласуваха те, послушаха ли ви?

– Бургас е много интересен, защото е умалено копие на България – има море, планина, бедни и богати, индустриални и земеделски райони. И като етническа карта е същото – българи, каракачани, турци, арменци, евреи, цигани – всичко. Изборите в Бургас са огледало на изборите в България. На предишните хората гласуваха най-вече емоционално. Логично е след 13 години управление на една и съща политическа формация да се появи някаква съпротива и желание за промяна. Но е важно да се каже, че в Бургас гласуването с джоба и разума надделя над емоцията. И не случайно вотът на хората постави ГЕРБ-СДС на първо място.

– И сега ли ще дадете същия съвет?

– Сега сме поставени пред друг избор – „за“ или „против“ хаоса. Може старото управление да не ни харесва, да е допускало много грешки, да има пострадали, които в момента се правят на активни борци, но истината е, че то беше предсказуемо, ясно, стабилно, устойчиво и хората можеха горе-долу да правят някакви планове. Докато сега не е така. Давам прост пример – в момента над 40 блока, само в Бургас, абсолютно готови с проекти за саниране, чакат и не знаят дали ще го има, или не. Парите са предвидени и ги има. И изведнъж служебното правителство каза – тези, които имат пари, ще плащат 20%, а другите няма да плащат. И в един блок, в който има 50 различни семейства, как ще се изчислява кой ще плаща и дали някой ще плати изобщо. Това е само един пример за непредсказуемост.

– Тази непредсказуемост ли кара мнозина да смятат, че действията на служебния кабинет са всъщност една добра реклама за управлението на ГЕРБ?

– В момента служебния кабинет се държи като жълт сайт. Той пуска всеки ден някакви новини – сензационни, грандиозни, а след два-три дена се установява, че май не е точно така. Но иди да го проверяваш.

– Така нареченият „язовиргейт“ ли имате предвид?

Не само язовира, всяко едно нещо. Всяко второ изказване на Слави /проф. Велислав Минеков, министър на културата – б.р./ е абсолютна неистина и след това четири дена институциите се уточняват, че самото министерство на културата е направило ремонтите. Не, че няма грешки, това е нормално – 13 години управление, и Майка Тереза да си, ще се появи някой, който да ти каже: „Махай се!“ Но истината е, че в момента служебното правителство прави нещо, което е абсолютно неразумно – нагнетява хаос и тежко противопоставяне в обществото. Усещането, че това се прави под диктовката на президента е много сериозно. То ни отвежда към неговата роля, която е точно обратната на конституционно предписаната – да успокоява, да търси сговор между политическите формации.

– Той отдавна е в конфликт с бившия премиер.

– Няма български президент, който да не се е карал с изпълнителната власт. И то най-често с тази, която го е избрала. Припомням – Боянските ливади на Жельо Желев, „Иване, кажи си, те ще те разберат!“ на Петър Стоянов към Иван Костов, Първанов, който беше оставен на вълците и стана по случайност президент. Той самият не можеше да повярва, че е победил. Аз съм пряк свидетел на тези избори и той беше в постоянна колизия с БСП. Но никога не е имало президент, който участва директно в политическата борба и разцепва на два, на три, на няколко парчета обществото. Всеки от тези, които изредих, се е опитвал да търси съгласие, да насърчава политиците да се разберат, някои успешно като Петър Стоянов и Първанов, други по-малко успешно. Така че наистина Радев има голям грях в момента и дано го осъзнае и да спре.

– Обединена или разединена е България в момента?

– В момента е най-разделена, по същия начин, както беше в началото на 90-те години. Ние се намираме в изключително разломен момент в историята на България и последното важно в него е дали ще управлява ГЕРБ, или не. Важно е тенденцията, която очертахме, да се запази, защото тя е поставена под голямо съмнение – това е европолитическата ни ориентация, имаме съседи като Турция, които с единия крак са в НАТО, с другия са навън, като Русия, която прави всичко възможно да ни върне в състоянието на руски троянски кон в Европейския съюз, имаме икономически кризи около нас, проблем с македонците, изобщо купища проблеми, които искат обединение на нацията.

– Казват, че президентът е в предизборна кампания и това сега му е най-важно.

– Той е кандидат-президент вече една година, което също е безпрецедентна ситуация в българския политически живот – да подчиниш цялото си предписано от Конституцията поведение на идеята да те изберат наново… Това го кара да прави ходове, които не са полезни – съглашателства с различни политически сили, преки реверанси към ДПС и БСП. Защото, ако гледаме волята на народа, трябваше ГЕРБ или Слави Трифонов да направят кабинет. Те обаче нямат хора в служебното правителство, а БСП го получи наготово и започна един безпрецедентен лов на вещици. Такова чудо не се е случвало в историята на България. Ще дам само един пример – Жана Караиванова, шефката на Националния филмов център, абсолютно доказано профи, създателка на едни от най-добрите международни кинофестивали, които се правят и в България, и в Ню Йорк, жената няма нищо общо ни с ГЕРБ, ни с дявол, тя живее половината година в Ню Йорк, половината в България, е уволнена за несправяне с работата.

– Уволнена от министъра на културата.
– Да, и без никакъв мотив. Ние сме като гръмнати.

– Той влезе в остър конфликт и с директора на БНТ.
– Аз мисля, че той е в конфликт със себе си на първо място и оттам се пораждат всички останали конфликти. Когато човек не живее в хармония със себе си, смята, че околните са му виновни.

– Писахте във Фейсбук, че след гостуването на проф. Минеков в БНТ Калин Вельов ви се струва отлична кандидатура за министър на културата.
– Аз по принцип избягвам да коментирам хора, предпочитам да коментирам идеи, но в случая бях принуден, защото се почувствах много тъпо.

– Защо?
– Защото имах чувството, че животът ми мина в спорове кой да е директор на БНТ. Което е адски глупаво. БНТ, при цялото ми уважение към нея и към важната обществено-политическа роля, която изпълнява, е с един пренебрежим процент влияние върху общественото мнение в сравнение с останалите големи телевизии, с половината електронни сайтове дори. Така че целият този спор и тази битка за овладяване на телевизията е един отглас от миналото, който и аз, и Слави Трифонов, и Камен Воденичаров, и много други сме го живели. Ние непрекъснато бяхме в битка кой да е директор на БНТ. Мислех, че поне сега тази горчива чаша ще ме отмине.

– Да се върнем към ГЕРБ. Мислите ли, че е имало подценяване на предишните избори, ще направите ли сега нещо, което смятате, че сте пропуснали.

– Не знам дали в този кратък срок ще успеем да се справим с важната задача да обясним на хората, че тези избори са много важни, за да се запазят темповете и посоката на развитие на България. Миналите избори бяха много регионални – всеки правеше избори в района си.

Ние обяснявахме точно какво ще се случи в Бургас, точно колко блока, точно колко еднофамилни къщи, от кой километър до кой километър се прави пътят за Средец. А всъщност има и регионални, и глобални проблеми, които са много важни. Глобалният е ясен – посоката на България и стабилността.

Регионалните също са важни, но точно в този момент правителството бие отбой – санирането, както казах, е единият от тях, което е голяма беля. Бургас е най-готовият град в България, справедливо е той да получи тези пари и да започне да се строи. Това не е въпрос само до намаляване на разходите на населението за отопление, а и подкрепа за големите строителни фирми.

Това са 43 блока, на фирма по два да се дадат, това са 22 компании, които ще строят, това е поминък за хората. Зелената сделка – това е свръх задача и абсолютно всички депутати, независимо от коя партия са избрани, трябва да си го татуират това нещо: Бургас трябва да влезе на картата на зелената сделка редом с Перник, Стара Загора и Кюстендил. Защото той пряко ще пострада от санкциите за емисии, петролни продукти и т.н. Това са много пари, за много време напред, по много програми, свързани с алтернативни енергийни източници, намаляване на разходите за ел. енергия. И това е програма за 20 години напред.

– Какви ще бъдат акцентите на ГЕРБ в тази предизборна кампания?
– Те са ясни – освен това, което пише на всички плакати – да вкараме ред и да спрем хаоса, изключително важно е ускоряването на икономическото развитие с намаляване на всички бюрократични пречки пред правенето на бизнес. Това е формула от физиката – имаш маса, скорост и ефект. Масата в нашия случай са парите. Те не могат да се увеличат, те са Х – колкото идват от данъци, средства от ЕС и т.н. Какво можем да направим, за да постигнем по-голям ефект – да увеличим скоростта, с която парите се въртят. Тогава те развиват икономиката и тласкат обществото напред. А това се постига с намаляване на данъчните и административните тежести. Да спрат тези безкрайни проверки, този безкраен тормоз от всички възможни чиновнически институции, които смятат, че като тормозят, особено малкия и среден бизнес, защитават работните си места и се правят на важни пред началниците си. Това особено в курортните райони се усеща много.

– През март прогнозирахте, че този сезон ще е най-силният за Южното Черноморие. Първите дни потвърждават ли тази прогноза?
– Вече е пълно. Въпреки лошото време. Проблемът обаче е друг и той също се решава с умна държавна намеса – това са големите комплекси, пък и не само те. Ако има правителствена програма, която да дотира самолетните чартъри, трябва да има и такава, която да стимулира автобусния чартър. Ние много искахме да направим такава програма, но не ни остана време. Защото един чартърен автобус от Молдова или от Румъния може да тръгне за България само, ако събере поне 50 пътника. Защото иначе ще е на загуба. И ако нашата държава плаща по 25 евро на празна седалка, този автобус може да дойде и с 30 заети места. Ето това е нещо малко, което обаче би могло да има голям ефект. И Македония, и Молдова, и Румъния – туристите от тези страни идват у нас основно с автобуси. Разбира се, могат много неща да се свършат в тази посока, но те за едно редовно правителство, което има програма, ясен хоризонт и т.н.

– Но за редовно правителство трябва работещ парламент. Как виждате новия  – реплика на стария или…?
– Абсолютна реплика на стария с малки размествания, може би патриотите ще влязат, така изглежда в момента. Нещо интересно, което остана незабелязано в предишния парламент – нервността на ДПС от факта, че те загубиха ролята си на традиционен балансьор, веднага изкараха отново етническата карта и започнаха да претоплят стари чорби, които ги държат интересни и важни за политиката. Разбира се, интригата в следващия парламент ще бъде свързана и с предстоящите президентски избори, защото формациите, които ще подкрепят настоящия президент, ще са по-склонни да бъдат заедно. И тук нашите приятели от „Да, България“ са в много лоша позиция, защото все повече ги подозират, че ще се заиграят с БСП, което вече наистина ще е краят на традиционната десница в България. Веднъж го направиха на изборите в София, но не платиха цената, която заслужаваха да платят, хората сякаш го забравиха, но втори път наистина няма да им го простят.

– Но от „Да България“ казаха, че ще имат свой кандидат.
– Разбира се, много се надяваме да е така, защото противното би било лошо. Въпросът е на балотажа кого ще подкрепят. Те имаха свой кандидат и на местните избори в София, но на втори тур подкрепиха Мая Манолова. Не ми се ще да видим старата картина, която се е случвала много пъти в България – умните да се избиват и глупаците да тържествуват.

– Казахте, че ДПС са нервни в момента. Но ако в новия парламент ГЕРБ и патриотите не успеят да съставят правителство, мандатът ще отиде при протестните партии и тогава отново ДПС ще стане ключов играч и „балансьор“.
– Това се опитахме да предотвратим още в миналия парламент, когато Бойко Борисов, спомняте си, в неговия неповторим стил каза: „Ще ви дам нужните десетина депутати.“ Това наистина се прави и всъщност разумното и модерно управление е миноритарното, на малцинството, когато нямаш гръцкия закон, който казва, че първия на изборите получава 50 депутата, за да не се грижи как да прави кабинет. И от кого да получи подкрепа една правителство на малцинството – от БСП и ДПС? Съвсем естествено е да я получи от нас, не само заради отношенията с ЕС, дясноцентриската ориентация, ЕНП зад гърба ти. Но защото това са хората, които досега са управлявали. Дори да са управлявали лошо, те имат цялата информация, знаят как се прави, много по-бързо ще влезете в час. Защото аз помня как хората на царя влязоха в кабинетите на правителството на Иван Костов и там нямаше дори кламери, да не говорим за програми. Бяха си тръгнали и бяха изскубали контактите, новият министър не можеше дори да си повика секретарката, нямаше връзка между телефона и розетката. И се чудеха какво да правят, седяха и мигаха. Минаха месеци, докато заработят нормално. Това е пагубно за България. Как пък не чух един български политик да каже: „Добро-лошо, продължавам това, което са правили тези преди мен – ще строя, ще санирам.“ Първото, което направи Германия, когато се обедини, беше да санира блоковете и да ги направиха модерни, красиви, енергоспестяващи, да се промени средата.

– За бургазлии винаги е било важно как се защитават интересите на града им. Вярвате ли, че може в новия парламент да създадете истинско бургаско лоби?
– Напълно го вярвам, просто не остана време да го изпробваме на практика в миналия парламент. С Димитър Бойчев и Евелина Василева внесохме проект за статута на Рибарското селище, например, и бях убеден, че ще получим подкрепа и от Петър Кънев и от Ивайло Вълчев, и изобщо от цялата бургаска група. За „Да, България“ не съм сигурен, те имат сложни отношения заради Росенец , но се надявам, че и от тях щяхме да получим подкрепа. Направихме крачка в тази посока. Познавайки всички тези хора, нямам основание да твърдя, че не можем да направим силна бургаска група. Последната такава, на която и аз бях член, беше в 40-тото НС, с непрежалимия Тошко Батилов, който наистина успя да ни увлече във всички местни каузи, макар да беше от най-презряната групи, тази на „Атака“, но въпреки това бе безспорен авторитет.

– А може ли в някакъв момент Вие да бъдете топла връзка между ГЕРБ и ИТН?
– Аз мисля, че по-топла връзка от тази между Бойко и Слави няма, защото съм бил свидетел колко беше топла. Така че едва ли точно аз им трябвам като посредник. Но истината е, че много от лицата на ИТН са ми приятели и колеги, и то не само тези от шоуто – и с Тони Стефанова съм много близък, и със Златомира от времената на „Нов избор“. Така че аз нямам проблем да си говоря с тях и те – с мен. Не забравяйте все пак, че ГЕРБ е в много особена ситуация в момента. Той е като тенджера под налягане, която е пълна със страхотен капацитет – това са дългогодишни министри, зам. министри, експерти във всяка една област, които имат изключително голяма експертиза, познанства по света, знаят как се прави буквално всяка нещо. И тази им свръх информираност за това какво представлява и как функционира държавата е супер конструктивна. Но може да бъде и много регресивна, защото буквално знаят как да спрат всеки един процес, ако решат да се държат опозиционно. Затова си позволявам да кажа, че в следващия парламент, независимо кой ще състави кабинет, нищо няма да се случи без експертизата на ГЕРБ. Просто те управляват 13 години. Тези, които идват сега, то си личи по стъпките на отделните министри, буквално нямат представа какво говорят и какво правят. Видяхме го с язовирите, с говоренето на Минеков. По-умните /министри/ мълчат и внимават, по-ентусиазираните, така да го кажем, правят глупости – здравният министър и да не ги изреждам.

– Кое е най-важното, което България може да научи от Бургас?
– Най-важното е, че Бургас е едно място, в което по абсолютно категоричен начин се виждат как умните избори променят за добро живота на хората. Аз съм свидетел на изборите в града през последните 20 години и какво беше преди това. Може да е имало грешки, да е имало обидени и огорчени, но и в момента Бургас е модел, който за жалост България не е. Първо модел на толерантност – и тук има политически битки, и тук има шарен местен парламент, обаче градът се развива, има единомислие и единодействие по най-важните проблеми и това е видимо с просто око, не е нужно да се убеждаваме, че е така. Моето просто послание е: „Бургазлии, помогнете да направим България като Бургас!“

ИЗТОЧНИК https://www.flagman.bg

Материалът Любен Дилов: Служебният кабинет се държи като жълт сайт за сензационни, но неверни новини е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search