Любомир Кючуков: Байдън демонстрира отказ от подхода на Тръмп “сами срещу всички”

Байдън демонстрира отказ от подхода на Тръмп – сами срещу всички“. Този анализ на европейската обиколка на американския президент Джо Байдън направи пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

Той подчерта, че приетото комюнике на срещата на Г-7 ясно е идентифицирало противниците – Русия и Китай, но същевременно е посочило и съюзниците – страните от ЕС и от Тихоокеанския регион:

“За тази среща бяха поканени Индия, Австралия, Южна Корея и Южна Африка. … Беше направена ясна заявка за неутрализиране на китайското влияние в Азия и Африка чрез решението за мобилизиране на 40 трилиона долара до 2035 г. за развитие на инфраструктурни проекти в тези региони. Това е в противовес на китайската стратегическа концепция “Един пояс – един път”.  

По думите на анализатора противоречията между САЩ и ЕС в сферата на икономиката и търговията не са решени и ще продължат да съпътстват двустранните отношения.

В предаването “Нещо повече” Кючуков коментира срещата на върха на НАТО в Брюксел:

“Тази среща ще потвърди завръщането на САЩ в НАТО като предвидим партньор”. 

Според него основната интрига на този форум ще е срещата на Байдън с Ердоган.

Интервюто на Людмила Железова с Любомир Кючуков в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл. 

Материалът Любомир Кючуков: Байдън демонстрира отказ от подхода на Тръмп “сами срещу всички” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search