Министър Бозуков инкогнито на Събора на овцевъдите

Според служебния земеделски министър Христо Бозуков няма адекватна държавна структура, която да може да се справи с „виртуалните стада“, с които животновъди неправомерно получават субсидии. По-голяма грижа към бранша поискаха животновъдите, които се събраха на националния събор на овцевъдите край Лясковец. 

Аграрният министър Христо Бозуков дойде инкогнито на националния събор на овцевъдите, за да подкрепи бранша и да чуе проблемите, но заяви, че е трудно за два месеца да бъдат решени проблемите, особено с несъществуващите животни, чрез които се „източват“ субсидии:

“Няма създадена адекватна структура в министерството и с другите. На ниво прокуратура не знаят как да го хванат това нещо. Това не се лови. Нищо не мога да направя“.

Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, проблемът вероятно засяга една пета от бранша:

„Поне едно 20% от животните влизат в тази група „виртуални стада“. В момента дават над 1,3 милиона, но овцете реално са някъде към милион-милион и сто“.

За проблемите в бранша овцевъдът Марин Маринов от Шумен заяви:

„Най-наболелите проблеми са работната ръка и елементарна механизация, от която се нуждаем“.

С какво може да помогне аграрният министър Христо Бозуков:

„Опитвам се да кооперирам хората, да им защитавам интересите, да осигуря безплатен семенен материал“.

Съборът на овцевъдите край Петропавловския манастир продължава до неделя.

Материалът Министър Бозуков инкогнито на Събора на овцевъдите е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search