Министър Кацаров предлага промяна на модела на здравната система

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предлага промяна на модела на здравната система. След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз той заяви, че започват преговори по началото на промяната.

Ще бъдат прехвърлени повече дейности от болничната към извънболничната помощ, което ще позволи същите дейности да се извършват на по-ниска цена, поясни  Кацаров.

Обсъждано е да се спре денонощното разположение на личните лекари, защото е практически неизпълнимо, казаха участниците в срещата.

Предлагат се промени в националния рамков договор, стана ясно още на срещата.

По отношение промяната в мерките срещу разпространението на коронавируса и по-конкретно носенето на маски, министър Кацаров поясни:

„Всъщност, тя заповедта, ако има такава, тя ще премахне задължението. Ако човек желае, може да продължи да си носи. Слава богу, ситуацията е такава, че ние сме на ръба да влезем в оранжевата зона, на ръба вероятно през другата седмица, ако се запази заболеваемостта, да влезем в зелената зона, което според мене ще е най-голямата награда“.

В интервю за БНР заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви вчера, че ведомството му ще проверява болници с натрупани дългове.

Проверката за фиктивни хоспитализации в болница „Пирогов“ трябва да установи дали има нарушения, допуснати от ръководството на лечебното заведение или пък ръководителите на две от клиниките са допуснали пропуски.

Д-р Петров коментира още, че министерството очаква компетентните органи да се сезират по сигналите за злоупотреби с трансплантации в болница „Лозенец“.

Материалът Министър Кацаров предлага промяна на модела на здравната система е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search