Мирно и без инциденти протича шествието на “София прайд”

Мирно и без инциденти протича шествието на “София прайд”.

Хиляди се включиха в него, за да обиколят централните софийски улици под мотото “Отново заедно”.

Движението за автомобили в центъра на столицата е затворено, полицейското присъствие е засилено. Шествието трябва да завърши в този час пред Паметника на Съветската армия, където започна.

“София прайд”  е ежегодно събитие в защита правата на хората с различна сексуална ориентация.

Заради излелия се проливен дъжд “София прайд” започна с 20-минутно закъснение, но това не развали настроението на събралите се предимно млади хора.
Проявата започна с концерт на известни български изпълнители, като сред участниците е и Васил Гарванлиев – македонският представител в конкурса “Евровизия”.

Участниците в прайда имат различни мотиви, за да дойдат:

“Защото имам петима сина, и защото искам те да не преживяват хомофобията никога”.

“Нямаме право на онаследяване на партньор, нямаме право на споделено попечителство, нямаме право на свиждане в случай, че това се наложи и това си е дискриминация, откъдето и да го гледаме”.

“Това е първият път, в който идвам на такова събитие. Това, както каза човекът, е вид протест. Ние сме хора като другите и заслужаваме правото да се разхождаме на улицата без да се страхуваме”.

“Аз съм тук за купона”.

В една от шатрите пред Паметника на Съветската армия е разкрит пункт за безплатно и анонимно тестване за ХИВ СПИН. Още преди началото на проявата бяха изследвани над 50 души. Александър Миланов от “Чек пойнт София” – единственият нефинансиран от държавата здравен център, обясни:

“Към момента слава Богу няма положителни резултати, но много хубаво е, че хората намират време и да се изследват и да знаят своя ХИВ статус. Това е особено важно без значение дали си гей или хетеросексуален, тъй като ХИВ е една инфекция, която може да стигне всеки”.

Традиционното шествие започва в 19.30 ч. Маршрутът не е обявен предварително от съображения за сигурност.

Тази година 14-ото издание на ежегодното шествие “София прайд” е в подкрепа на равноправието на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър, интерсекс (ЛГБТИ) и куиър хората. Според организаторите “мисията на прайда е да повиши видимостта на тази общност, да поддържа обществения дебат за приемането им, и да покаже на нехетеросексуалните в България, че не са сами”.

В началото на седмицата Организационният комитет на “София Прайд” отправи призив към президентството, Министерския съвет, съдебната и местната власт за гарантиране на правата на всички български граждани.

По-рано шествие в защита на традиционното християнско семейство премина през центъра на София. Инициативата е в отговор на планирания ежегоден София прайд, в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

Стотици се събраха пред НДК и преминаха през центъра на София до НС в подкрепа на традиционните български ценности, на връзката между родителите и децата и срещу европейската стратегия за детето, която, според участниците, дискриминира родителите и поставя децата под ударите на джендър идеологиите:

“Всеки има право да си избира с кого да бъде в този живот, но да не прекалява с рекламата на тези пошли, според нас, практики”.

“Когато има някакъв проблем с дете, социалните работници представляват детето, а не неговият родител”.

Организатор на шествието за защита на традиционното християнско семейство е сдружение “Род Интернешънъл”.

Инициативи в подкрепа на традиционното българско семейство се проведоха в още няколко градове от страната.

Снимки: Наталия Ганчовска, Мария Филева

Материалът Мирно и без инциденти протича шествието на “София прайд” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search