13.6 C
София
понеделник, юни 1, 2020
евтин куриер

Спорт за всички: безплатен тенис за деца

БФТенис има по-ясен поглед как да реализира зададените цели в началото на годината. Това заяви членът на Управителния съвет на Българската федерация...

Мушкато

ПЕЛАРГОНИЯ- МУШКАТО

Това е първото растение, което трябва задължително да присъства в къщата на всяка добра домакиня. Пеларгонията отблъсква лошата енергия и е толкова чувствителна, че ако посетят дома ви хора с лоши намерения, ще реагира незабавно – в същия ден листата й ще повехнат или ще опадат. Така цветето изчиства атмосферата и отнема негативната енергия.
Ако имате болки в ушите, тогава смачкайте един лист от цветето и го поставете в ухото – това ще облекчи болката . При високо кръвно се слага лист в зоната на китката, там където се усеща пулса.

Източник Астрология Лин

Мушкатото е доста пренебрегвано като „просто” цвете, макар че цъфти почти през цялата година и е непретенциозно. Листата му действат кръвоспиращо. Това означава, че ако се пореже човек например, може да прикрепи с лепенка едно листо върху раната, измити предварително разбира се. Използва се и при лечение на изгаряния, рани, дерматити и екземи.

През 30-те години група учени забелязали интересно явление. В малките схлупени обущарски, бояджийски, дърводелски, кожарски и други работилнички, където обикновено въздухът е силно замърсен, се дишало по-леко, ако се поставят няколко саксии с мушкато. Учените са се заели да изяснят този феномен.

Първоначалното предположение било, че растението извлича въглеродния двуокис и, дишайки, обогатява въздуха в помещението с кислород. Но това е свойство, присъщо на всичките му зелени събратя. Скоро била разкрита тайната на мушкатото. Станало ясно, че то притежава чудодейната способност да поема летливите токсични вещества в състава на органични разтворители, бои, лакове, дървообработващи и почистващи препарати и да ги разгражда до безвредни продукти. По-нови изследвания показват, че мушкатото отделя специфични вещества, наречени фитонциди. Те са в състояние за кратко време да намалят съдържанието на болестотворните бактерии в околния въздух с 43 на сто. Тези, излъчващи се от растението летливи фитонциди, вдишвани от човека, спомагат за дезинфекцията на белите му дробове, имат противоалергично и противовъзпалително действие. Съществуват данни, че вдишваният свеж аромат на мушкатото тонизира нервната система, стимулира сърдечносъдовата и дихателната дейност.

Цъфналото мушкато на прозореца гони комарите и други разни насекоми. То има уникалното свойство да не завъжда листни въшки и гъсеници. А листенцата от мушкато, сложени в бурканчето със сладко, не позволяват то да плесенясва.

Това цвете отделя етерични масла, спомагащи за добрия сън и запазващи женското здраве. Мушкатото хармонизира обстановката в дома, успокоява живеещите в него.

Магическа сила:

Плодовитост, здраве, любов, защита.
Всички видове мушкато притежават защитни свойства , когато се отглеждат в градината или у дома. Предпазват от змии.

Така, че една-две саксии с мушкато в стаята са полезни.

Източник http://www.beinsadouno.com

Грижи: Непретенциозно е към почвата, но по-добре се развива на малко по-тежка почва, добре наторена.
Място: Расте на светли, полусенчести и дори на северни изложения.
Размножаване: Размножава се чрез стъблени резници през септември, като се оставят да позасъхнат за няколко часа и след това се забождат в по-дълбоки съдове с богата хумусна почва, примесена с пясък или перлит. Така резниците презимуват в умерено топло помещение. През март всяко растение се посажда в саксия No 10-11, където покарват и след това се пресаждат на постоянно място.
През пролетта преди пресаждането, старите растения добре се обрязват, като се съкращават страничните клонки.
Съвет на градинаря: Обилното поливане намалява цъфтежа! Младите връхни части и вдървени стъбла обикновено не се вкореняват.

източник http://cvetna-gradina.blogspot.bg

Има различини видове мушкато и всяко е много красиво.
Навремето е ползвано за лечение на кралете на Англия при безсъние.
В Средновековието е ползвано за предпразване от бълхи и въшки, а лекарите в кралския двор са се научили да правят от сока мехлем с добавянето на различни масла.
Този мехлем се ползвал за излекуване на рани, изгаряния, язви и възпаление.
В Руския императорския двор с масло от мушкато Петър I е бил лекуван от врастнал нокът.

Лечебни свойства на мушкато, които и днес се ползват

Маслото от мушкато се използва от древни времена за облекчаване на уморени мускули и премахване на болка в гръбначния стълб. Компреси с него помогат да се изтегли гнойта от раната и се лекуват телесни рани. Само няколко капки масло помага при настинка, а в ухото – успокоява болката.
Мушкатовото масло цери главоболие, лошо настроение и депресия.

А знаете ли това?

Много магове и лечители вярват, мушкатото е растение, способно да отнеме злото от плода на бременна жена,.
Свещениците също вярвали, че мушкатото се противопоставя на нечистите сили.
Растението отблъсква комарите, мухите и другите насекоми.
Мушкатото се смята за естествен стимулант, който може да неутрализира ефектите на токсини, облекчава стреса и успокоява главоболието. В допълнение, то пречиства въздуха, има положителен ефект върху нервната система, неговият аромат успокоява.

Лечебните свойства на мушкатото може да се сравнят с тези на живовляка. Както листа на живовляка, така и тези на мушкатото помагат за лечение на рани – така се спира кръвта, премахва се гнойта и помагат бързо за зарастването.
Отварата от листа от мушкато се ползва за лечение на стомашно-чревни заболявания. Тя има релаксиращи и стягащи свойства, така че се препоръчва да се приема при гастрит, чревни колики и диария.

Как се прави тази отвара?

За да се подготви отварата е необходима една супена лъжица счукани листа мушкато. които се заливат с чаша прясно преварена вода, оставете за около 5 минути на водна баня, прецедете и допълнете с вода до първоначалния обем на преварена вода. Прием – три пъти на ден по една супена лъжица 30 минути преди хранене.

източник http://www.zdrave.ws

Latest Posts

Спорт за всички: безплатен тенис за деца

БФТенис има по-ясен поглед как да реализира зададените цели в началото на годината. Това заяви членът на Управителния съвет на Българската федерация...

Проф. Ингрид Шикова: След кризата ще имаме един по-силен Европейски съюз

Европейският съюз взема мъдри решения. Проблемите, които създаде епидемията от COVID-19, са общи. Новият фонд, който предлага Европейската комисия, даде друг образ...

Ученици от 139-то поздравиха лекари и журналисти за работата им срещу COVID-19

"Нашите учеиници в часовете по изобразително изкуство решиха да поздравят журналистите и лекарите за тяхната работа, за справяне с тежката ситуация, затова...

Захариева: Очаквам от 15 юни да възстановим движението в ЕС и съседни държави

„Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка една от държавите, от 15 юни да се възстанови нормалното движение в...

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.