Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява за мерки за справяне с “вируалните” стада

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) настоява към кметството на всяко населено място да бъдат направени публични списъци на фермерите и отглежданите от тях животни като предпазна мярка срещу „виртуалните“ стада, с които неправомерно се усвояват субсидии.

За изсветляване на сектора от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настояват за създаване на публични списъци на фермите и стадата, посочи съпредседателят на браншовата организация Симеон Караколев:

“Кметовете, особено по малките населени места, масово не знаят на територията на тяхното село какви регистрирани животновъдни обекти има, какви животни се отглеждат и колко, и чии са. За да има някакъв метод на самоконтрол, трябва да има подобни списъци”.

Караколев заяви, че НОКА ще поднови законодателната си инициатива след изборите за промени, с които раздаването на пасища и мери да бъде по-прозрачно и справедливо, а с приоритет да се ползват местните животновъди. Настоява се и за въвеждане на санкции за длъжностните лица, които не изпълняват задълженията си.

На Националния събор на овцевъдите от 18-и до 20-и юни край Петропавловския манастир проблемите на бранша ще бъдат обсъдени на откритите щандове на Аграрното министерство и Фонд “Земеделие”.

Материалът Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява за мерки за справяне с “вируалните” стада е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search