Над 29 хиляди души в домове за стари хора в Испания са починали заради коронавирус

29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в Испания, са починали от Ковид-19 от началото на пандемията на 2 март 2020 година до 6 юни тази година, показват данни, събрани от министерствата на социалните права, здравеопазването и науката и иновациите. По време на първата вълна Испания беше една от най-засегнатите от вируса страни в света и в продължение на 4 месеца жителите й бяха под строга карантина в домовете си.

Година след избухването на пандемията от COVID-19 в Испания, правителството започна периодично да публикува официални данни за смъртта на живеещите в домовете за стари хора. Те непрекъснато се актуализират заради откриването на грешки в статистиката по време на първата вълна. От 14 март 2020 г. до 6 юни смъртните случаи от потвърден коронавирус са 19 116, а близо 10 500 са починали през тези три месеца със симптоми, подобни на тези на коронавируса, но без да са диагностицирани. Заключението е, че два от всеки три смъртни случая на възрастни хора в домовете са настъпили именно през първата вълна. Най-много възрастни хора са починали в резиденции в Мадрид и Каталуния. По време на втората и третата вълна смъртността в тях е по-ниска заради строгите мерки. 

Масова ваксинация в старческите домове е попречила на минимум 17 000 души да се разболеят от Ковид-19 и на 3 500 да починат само през първото тримесечие на тази година, сочи доклад на Министерството на здравеопазването и здравният институт Карлос III. Ваксината е предотвратила 71% от хоспитализациите и 82% от смъртните случаи.

Материалът Над 29 хиляди души в домове за стари хора в Испания са починали заради коронавирус е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search