Никос Анастасиадис започва консултации с партиите за реформи в Кипър

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис започва днес консултации с всички политически сили с цел постигането на консенсус за необходимите реформи в икономиката и социалната сфера. Очакват се и персонални промени в правителството, които да допринесат за неговото по-широко партийно и обществено приемане.
Днес и утре президентът Никос Анастасиадис се среща поотделно с лидерите на седемте партии, представени в новоизбрания парламент.
„Страната е изправена пред значителни предизвикателства, които трябва да бъдат решени чрез климат на консенсус в полза на обществото”, заяви той.
Като най-важна цел в момента президентът посочва изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, наречен „Кипър – утре”, който той определи като „пътна карта на Кипър за тотална икономическа и социална трансформация”.
Анастасиадис се стреми да осигури необходимото парламентарно мнозинство в подкрепа за заложените в плана близо 60 реформи. Критични сред тях са промените в съдебната система, местното самоуправление, държавната администрация, електронното управление.
Приемането от парламента на законите за тях е предпоставка за получаване на европейското финансиране. Чрез плана в Кипър се предвижда да бъдат инвестирани над 4 млрд. евро.
В контекста на изграждането на мостове за сътрудничество с всички политически сили, президентът обяви намерение за формиране на правителство с по-широко приемане, по-широка партийна и обществена подкрепа. Тази възможност ще стане ясна след консултациите с лидерите.

Материалът Никос Анастасиадис започва консултации с партиите за реформи в Кипър е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search