“Нощен Хоризонт” пътува с родопската теснолинейка Септември-Добринище

В предаването “Нощен Хоризонт” на 21 юни екипът ни предприе едно магично пътуване в ефира на програма “Хоризонт”. Наш екскурзовод по жп линията Септември-Добринище беше Кристиан Ваклинов, момчето, което спаси от закриване единствената съществуваща теснолинейка у нас.
Заедно “пропътувахме” целия маршрут с обща дължина 124,7 км.  По пътя си минахме през живописното дефиле на Чепинска река. Минахме през най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места “достигнахме” до полите на Пирин, където приказното ни пътуване завърши на крайна гара Добринище.
В предаването Кристиан Ваклинов разказа, че още от малък родителите му го водили на гара Пазарджик, за да гледа пристигащите и заминаващи влакове. Споделя ни, че може би там, в ранните детски години, се е родила любовта му към железницата. Ясно си спомня часа по “Свят и личност” в гимназията, когато започва да пише проект за теснолинейката и така се ражда идеята да спаси от закриване родопското влакче.

Инженерно чудо е жп линията Септември-Добринище, реализирано благодарение на усилията на много хора, но едно име се откроява в 100-годишната история на теснолинейката. Името на инж. Стоян Митов, който проектира линията през 1920 г. И до днес проектът му е символ на смелост и гениалност заради трудния географски терен, който отказва първите няколко инженера поканени да се захванат с тази нелека задача.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Материалът “Нощен Хоризонт” пътува с родопската теснолинейка Септември-Добринище е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search