Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета

Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил се надига в социалните мрежи. Дървета се режат още от есента на миналата година, когато бяха премахнати повече от 20 липи и кестени по централния булевард „България“, наричан Алеята, както и в някои от кварталите.

Тогава комисия направи обследване дърво по дърво и набеляза болните, съхнещите и опасните, които бяха отстранени.

Преди по-малко от седмица обаче бяха отсечени и дървета пред Градската художествена галерия, до паметника на художника Владимир Димитров – Майстора. Това предизвика новата вълна на недоволство.

Възрастна жена, която ежедневно минава през парк „Галерията“, е гледала клипове в социалните мрежи. Според нея дърветата са съвсем здрави. „Освен това са млади дървета. Не знам защо ги режат.“

Тя критикува и кмета на града за пренесените за хиляди левове брези, половината от които са изсъхнали, други са оголени. „Знам, че той на мястото на брезите направи паркинг. И сега отряза и дърветата до брезите. Отсякоха два страхотни кестена. Там си седят още дънерите – съвършено здрави, но той обяснява, че те ще убият някого.“

Засаждане на дървета в Кюстендил  Снимка: Кирил Фалин

Според природозащитника и бивш общински съветник инж. Севделин Атанасов, който е присъствал на отрязването на последните дървета, те са били съвсем здрави.

„И сега на тяхно място посадиха някакви фиданки. Нормалните хора през юни не садят дървета. Дърветата се садят пролет или есен. През юни посадено дърво е направо обречено. Няма кой да спре тази история, защото в Кюстендил няма гражданско общество. И какво стана с тези брези? Преместиха един паркинг с 50 метра надолу, за да отрежат 100 брези. Кому беше необходимо това? И паркинга го сложиха до галерията, съвсем близо, пред очите на фигурата на Майстора там.“

Чинарите по света са хилядолетни дървета. Чинарите в Кюстендил от гледна точка на възрастта са все още „бебета, пеленачета“, коментира Атанасов, който недоумява защо ще ги кастрят.

„Чинар не се кастри. Аз никъде не съм видял чинар окастрен, освен тук, в Кюстендил. Те си растат, клоните са здрави и никога не падат.“

Петър Паунов   Снимка: БГНЕС

От отсечените дървета само едно е здраво, но с оголена коренова система, опонира кметът на града Петър Паунов и дава пример с паднали наскоро дървета.

„Когато падна липата върху детето на площада и уплашената майка искаше да ме убие, какво да й кажем?“

„На всяко отрязано дърво се засаждат по три нови. Ние нямаме интерес да режем дървета. Това струва ресурс на общината, ангажираме хора, плащаме за всичко това. Режем, само защото са опасни дървета. Всяка година имаме инциденти“, аргументира се Паунов.  

Според природозащитника инж. Атанасов чашата е преляла с отрязването на дървета в новия парк, за който преди две години по думите му са похарчени 4 милиона и половина. „Защо не ги отразяха тогава, а сега ги режат? Как се разболяха тези дървета за две години?

Материалът Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search