НЗОК започва изплащането на надлимитната дейност

НЗОК започва изплащането на надлимитната дейност на болниците, стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет. Припомняме, става дума 153 млн. лева, натрупани през 2015 г., 2016 г. и 2017 г., като в сумата не е включена лихвата.

Първи ще получат парите си онези лечебни заведения, които са спечелили делата срещу касата на последна инстанция и имат изпълнителен лист, надлежно представен във фонда. Към момента това са 5 болници. „За да не се акумулират и трупват лихви, дейността ще бъде заплатена със средства от оперативния резерв, а парите ще бъде преведени заедно със следващото плащане от НЗОК“, обясни зам.-здравният министър и шеф на Надзора Жени Начева. Тя призна, че болниците, спечелили делата си на последна инстанция са повече, така че предстоят и още плащания. „Първите болници са предимно държавни“, уточни Начева, но не назова кои са късметлиите.

„С това решение се поставя началото на процес по изплащане на надлимитната дейност на всички лечебни заведения“, добави проф. Григор Димитров, представител на БСК в Надзорния съвет. По думите му следващите болници, които са на опашката, ще получат парите си през есента.

Жени Начева съобщи още, на днешното заседание е бил приет отчета за изпълнение на бюджета на НЗОК за шестмесечието и не са констатирани тревожни тенденции. „Изпълнението на средствата е в рамките на планираното до този момент, като в това число са средствата за лекарства и за болнична помощ и не очакваме до края на годината напрежение по отношение на бюджета“, посочи тя.

Материалът НЗОК започва изплащането на надлимитната дейност е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

Start typing and press Enter to search