17 C
София
понеделник, юни 29, 2020
евтин куриер

Двама от затрупаните в тунел „Железница” са извадени

Четирима души бяха затрупани при срутване в тунел „Железница” на магистрала „Струма”. Двамата от затрупаните са извадени и откарани в благоевградската болница....

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ОРХИДЕИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

ОРХИДЕИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

Орхидеите са прекрасни и нежни цветя, които ни радват с цветовете и красотата си с месеци.  Понякога са в състояние да цъфтят до половин година. Но какво се случва с тях и как да се грижим за любимите си цветя след като прецъфтят?! От вниманието, което полагаме за орхидеите си в периода на сън и покой т.е. когато са прецъфтели, зависи и кога ще разцъфнат отново и колко дълго време ще ни радват с цвят.

Ето няколко съвета, как да се погрижим за вече прецъфтелия фаленоспсис.

Когато орхидеята прецъфти, обърнете внимание в какво състояние е цветоносът. Ако той е все още зелен и не е изсъхнал, не го режете. От него растението извлича всички хранителни вещества натрупани по време на преминалия цъфтеж. При здравото растение, което има плътни, зелени листа и нежно-зелени или сребристи корени, отрежете цветоноса над първата „заспала пъпка”.  Отрежете изцяло цветоноса едва когато е напълно изсъхнал. Но, внимавайте, отрежете го на 3-4 см. от основата, така че да не нараните розетката на орхидеята.

Възможно е дори след прецъфтяване, цветоноса да остане зелен. Тогава от т.нар. „спящи пъпки” може да се развият нови разлонения на цветоноса или да израснат кейки, а е възможно и от основата на растението-майка да израсне нова орхидея, това са т.нар. издънки.

Кейките (това е хавайската дума за дете) са млади растения, които израстват от една от заспалите пъпки по протежение на цветоноса, където в този момент има натрупани хормони на растежа. Израстването на разклонение или кейка става по естествен път или да се стимулира изкуствено с цитокининова паста.

Този процес е разгледан подробно в статията:  Размножаване на орхидеите.
Ако обаче, след като прецъфти, листата на орхидеята са сбръчкани, меки и бледи, е по-добре цветоносът да се отреже до основата веднага. Така ще се помогне на цветето да не изразходва напразно сили за нов цъфтеж.

Поливането и торенето на орхидеята-фаленопсис в период на сън продължава както и по време на цъфтежа й. Възстановяването на растението за нов цъфтеж може да се проточи за дълъг период от време.

При дендромимите-фаленопсис и кабриите в период на покой т.е. след като са прецъфтели (това обикновено е през есента и зимата), се препоръчва засушаване и разреждане на поливанията и торенето. Поливат се веднъж на месец-месец и половина и се торят на всеки две поливания.

Периодът на покой при всички орхидеи е подходящ за пресаждане. Огледайте внимателно корените на растението и субстата в саксията. Пресадете в по-голяма саксия, ако цветето е изпълнило с корени старата си,  или ако субстатът вече е раздробен и /или напоен със соли от торенето.

Latest Posts

Двама от затрупаните в тунел „Железница” са извадени

Четирима души бяха затрупани при срутване в тунел „Железница” на магистрала „Струма”. Двамата от затрупаните са извадени и откарани в благоевградската болница....

На Еньовден слънцето се изкъпва във водите и те стават лечебни

На Еньовден се вярва, че слънцето се изкъпва във водите, поради което самите води стават лечебни. Вярва се, че хората, които успеят...

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.