Освободените каталунски политици продължават курса към независима Каталуния

Освободените от затвора в сряда 9 каталунски сепаратистки политици потвърдиха, че ще продължат да работят за независимостта на Каталуния. Те поискаха амнистия и край на репресиите от страна на испанската държава и заявиха категорично, че отново ще упражняват всичките си права и задължения, за които са били осъдени от Върховния съд. „Без колективна свобода, индивидуалната свобода няма да бъде пълна“, каза в обръщение към тях Карлес Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Брюксел.

Бившата председателка на Каталунския парламент Карме Форкадел, която първа напусна затвора, напомни , че е била в него в продължение на 39 месеца, но все още не се чувства достатъчно удовлетворена, че е на свобода, докато не бъдат „отмъстени всички” пострадали от режима на терор от страна на Испания.

Бившият регионален премиер Ориол Жункерас, който излежаваше най-голямата присъда от 13 години за провеждането на незаконния референдум за независимост през 2017 година, предупреди, че ще продължи да работи за свободата и амнистията на 3 000-те хиляди репресирани каталунци и на тези „в изгнание“.

Бившият съветник Жорди Турул от своя страна заяви, че „в Европа все още съществува „Гуантанамо на правосъдието“, наречено Върховен съд и Национален съд“.

„Днес продължаваме по пътя към републиката, която не е опция, а необходимост”, обяви Раул Ромева и допълни, че пътят към независимостта е „необратим“

„Няма да приемем никакво мълчание в замяна на някакво помилване“, каза и Жорди Санчес.

От своя страна сегашният премиер Пере Арагонес отново поиска от правителството на Санчес „политическо решение на конфликта между Каталуния и държавата“ чрез призива за референдум, на който може да се гласува конституцията на „каталунска република“.

Материалът Освободените каталунски политици продължават курса към независима Каталуния е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search