Пентагонът отпуска 150 милиона долара военна помощ на Украйна

От Пентагона обявиха нов пакет от 150 милиона долара военна помощ за Украйна, която ще включва радар за противовъздушна отбрана, електронно оборудване, за медицинска евакуация и системи против безпилотни апарати, които да укрепят Киев в момент на увеличено напрежение между Киев и Москва, съобщи Ройтерс. 

Сумата вече е утвърдена от Конгреса, но сегашното изявление отамериканското военно мионистество уточнява как тя ще бъде изразходвана.

Според говорителя на Пентегона Джон Кърби помощта е в допълнение на 125 милиона долара подкрепа за Киев, обявени през март и които включват оборудвани патрулни катери “Марк VІ”, допълни Франс прес. По думите му средствата са насочени към подпомагане на украинските сили с цел запазване на териториалната цялост на страната и подобряване на взаимната оперативност с НАТО. Съединените щати също така ще осигурят обучение и оборудване за засилване на сигурността и възможностите на украинските военновъздушни бази.

Европейският съюз и НАТО подкрепят Украйна след анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия и избухването на военните действия между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.

Материалът Пентагонът отпуска 150 милиона долара военна помощ на Украйна е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search