Премиерът на Испания е в Барселона, лидерът на Каталуния отказва да се срещне с него

Днес премиерът на Испания Педро Санчес ще участва в конференция „Съединение: проект за бъдещето на цяла Испания“ в Барселона. В изказването си той ще представи предложението си за преодоляване на конфликта с Каталуния, която продължава да иска независимост от Испания.

На конференцията ще присъстват около 300 души, но членовете на регионалното правителство на Каталуния предварително обявиха, че няма да отидат. Премиерът Пере Арагонес ще следва собствената си програма и по това време ще бъде в провинцията, а председателят на местния парламент Лора Борас отказа с писмо поканата, в което написа, че е „особено чувствителна към нарушаването на правата и свободите на каталунските граждани от страна на испанската държава“. На конференцията се очаква премиерът Педро Санчес да обяви помилването на 12-те политици, които са в затвора за провеждането на незаконния референдум за независимост. Това е и поводът посещението на Санчес да бъде обявено за „пропагандно” от местни депутати, които организират по същото време протест под надслов

„Несъществуващо престъпление не може да бъде помилвано”.

В петък се проведе и първата срещу между Пере Арагонес и Карлос Пучдемон във Ватерло до Брюксел , на която те се обединиха около позицията, че помилването на лидерите за независимост не са “решението на каталунския политически конфликт” и настояват за амнистия и самоопределение.

Материалът Премиерът на Испания е в Барселона, лидерът на Каталуния отказва да се срещне с него е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search