Премиерът на Испания помилва 9 каталунски политици с “послание за хармония и съвместно съществуване”

Испанският министър-председател Педро Санчес потвърди, че утре ще предложи на правителството да одобри помилванията на девет от сепаратистките политици, които са в затвора за провеждането на референдума за независимост на Каталуня през 2017 година. Той е в Барселона за участие в конференцията „Съединение: проект за бъдещето на цяла Испания“, на която местното правителство отказа да присъства.

„Убеден съм, че освобождаването на тези хора от затвора, които представляват хиляди каталунци, е послание за хармония и съвместно съществуване”, каза премиерът пред повече от 300 души, които присъстваха на конференцията.

Според него това „ще даде възможност на испанците и каталунците да започнат отначало и да се справят по-добре този път”, защото „в баланса на политическите решения бъдещето трябва да има по-голямо значение от миналото”.

Изказването на Санчес бе прието с аплодисменти от някой от присъстващите и с викове „ Ние не искаме амнистия, а независимост” от други.

“Ние не сме наивни, единодушието е невъзможно, но конфронтацията ще ни съсипе всички”, каза премиерът и уточни, че трябва да се възстанови „съжителството не от омраза, а от уважение и обич”, след което завърши речта си с думите „Каталунци, обичаме ви“.

По същото време пред сградата на Театър дел Лисеу, където се провеждаше конференцията, имаше протест на стотици хиляди привърженици на независимостта на Каталуня, които скандираха, че нито ще забравят, нито ще простят репресиите срещу тях.

На протеста срещу посещението на испанския премиер Педро Санчес и с искане за независимост на Каталуня и помилването на каталунски лидери, край театър Liceu, Барселона, 21 юни 2021 г.

Материалът Премиерът на Испания помилва 9 каталунски политици с “послание за хармония и съвместно съществуване” е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search