Премиерът на РСМ Зоран Заев е на посещение в България

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев пристигна на посещение у нас начело на делегация, в която е и външният министър Буяр Османи. В ранния следобед Зоран Заев се очаква да се срещне със служебния премиер Стефан Янев, а по-късно и с президента Румен Радев. 

Стефан Янев и Зоран Заев ще проведат разговор на 4 очи, а след това ще има и пленарно заседание. Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите.

Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас самият Зоран Заев занижи очакванията и каза, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

„Ако се постигне решение – юху, супер. Ако не бъде постигнато, сигурно ще е положителна крачка към намиране на решение след формиране на политическо правителство. На 6 октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е следваща възможност, първата възможност е сега на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет“.

Преди днешните разговори служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение.

„Надявам се практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани“.

Рано тази сутрин Зоран Заев се срещна с бившият премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. „Позитано“ 20.

Материалът Премиерът на РСМ Зоран Заев е на посещение в България е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search