Призиви за специално изслушване в САЩ след разкрития за искани данни от телефони на демократи

В американския Конгрес демократи критикуват остро действия на Министерството по правосъдието по време на предишния президент Доналд Тръмп и искат специално изслушване. Поводът е информация, че са били изисквани метаданни от телефонните комуникации на двама демократи. 

Според Вашингтон Поуст поисканите данни са били свързани с двама от най-големите критици на Тръмп – топ демократът в комисията по разузнаване и сега неин председател Адам Шиф и Ерик Суалуел. 

Двамата законодатели бяха част от екипа, разследвал възможни връзки между Русия и екипа на Тръмп. Разследването бе свързано с процес по импийчмънт, който в крайна сметка намери Тръмп за невинен. 

Събирането на метаданни, които са включвали телефонни номера без информация за съдържанието на комуникациите,  е целяло да се намери кой е бил източник на изтичане на информация към медиите. Връзка между изтичането на информация и Шиф и Суалуел не е била открита като разследването е продължило до приключването на мандата на Тръмп през януари. 

Шиф видя в случилото се използването на Министерството на правосъдието при Тръмп за борба срещу политически опоненти и медиите. 

Не се знае дали изискването на метаданни е било наредено от Тръмп, но именно Тръмп в стотици свои публикации в Туитър между 2017 и 2020 обвини Шиф в изтичане на информация. 

В петък се появиха искания за призоваване в конгреса на двамата министри на правосъдието при Тръмп, които са свързани с искането на метаданните от Епъл –  Джеф Сешънс и Бил Бар. От своя страна от Министерството на правосъдието сега заяви, че започва проверка. 

Наскоро стана ясно, че властите при Тръмп са поискали да се сдобият с данни от телефони на репортери в опит да разкрият източници, които са спомагали за изтичане на информация.  

Материалът Призиви за специално изслушване в САЩ след разкрития за искани данни от телефони на демократи е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Start typing and press Enter to search